Castanele comestibile de la Polovragi, produs unicat la Târgul Internațional de Turism, București 2023

Castanele comestibile de la Polovragi, produs unicat la Târgul Internațional de Turism, București 2023 Castanele comestibile de la Polovragi, produs unicat la Târgul Internațional de Turism, București 2023

O delegație a comunei Polovragi, județul Gorj, a participat la Târgul Internațional de Turism, București 2023, la invitația Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, care a avut un stand propriu, în cadrul evenimentului: printre produsele gastronomice aduse de polovrăgeni ( telemea de oaie, telemea de vacă, sloi de oaie, zacuscă, dulceață de afine, dulceață de zmeură, sirop de cătină, ulei presat la rece, miere ecologică și turtă din mălai ) s-a numărat și un coș plin cu castane comestibile, culese din pădurea de castan comestibil ( Castanea sativa ), situată în zona de nord a satului și aflată în administrarea Ocolului Silvic Polovragi. 

Lantulalimentar.ro precizează că, potrivit legendei, primii castani comestibili au fost plantați la Polovragi, în secolul XIV, de călugărul Nicodim de la Tismana, originar din orașul Prilep, Macedonia. Nicodim ar fi pus bazele vieții monahale din Cheile Oltețului, în apropierea cărora boierul Danciu Părăianu a construit, mai târziu, o mănăstire, în perioada 1640 – 1648. 

În zona de nord a satului, mai supraviețuiesc câteva exemplare seculare de Castanea sativa, podoabe vegetale ale mediului silvatic local. 

Grupul din Polovragi a venit îmbrăcat în costume populare specifice zonei ungurenești a Gorjului și a interpretat din fluier și vocal cântece pastorale. 

Coșul plin cu castane comestibile a fost unicat la Târgul Internațional de Turism București 2023. Cultura de castan comestibil ar merita mai multă atenție în zona subcarpatică din România. 

Comuna Polovragi se numără printre cele cinci comune din România nominalizate de Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului la competiția internațională ”Cel mai frumos sat din lumea”. Celelalte patru comune sunt: Eibenthal, din Mehedinți, Gura Siriului, din județul Buzău, Biertan, din Sibiu, și Ciocănești, din Suceava.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *