Carlo Petrini, fondatorul Slow Food: „În curând vom avea în mare mai mult plastic decât pește”

plasticul prezent in apa marilor tinde sa egaleze pestele pescuit ca si cantitate foto: scientificamerican.com

În zona portului vechi, la Genova, în Italia, se desfășoară până duminică a 20-a ediție a evenimentului anual Slow Fish, dedicat practicilor sustenabile și prietenoase cu mediul în domeniul pescuitului și acvaculturii. Evenimentul este organizat sub egida Slow Food, organizație neguvernamentală născută în anii 80 în Italia sub coordonarea cunoscutului acvitist Carlo Petrini, și care are ca obiectiv declarat apărarea practicilor alimentare tradiționale și a micilor producători.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Prezent la Genova la deschiderea evenimentului, Petrini a încerca să facă un bilanț al celor 20 de ani ai manifestării în încercarea de protejare a mării de către mișcarea Slow Fish. Din păcate, contextul nu este unul optimist.

„În curând vom avea în mare mai mult plastic decât pește. Unele semnale ne arată faptul că situația nu e deloc pozitivă. Atât de mult, încât se spune că până în anul 2050 cantitatea de microplastic din apa mărilor din toată lumea va depăși greutatea peștelui  pescuit. Situația ambientală este foarte compromisă și este nevoie de conștientizare și de comportamente virtuoase individuale, colective, acțiuni politice, pentru că se impune o schimbare profundă. Și e nevoie de politicieni care să privească dincolo de momentul alegerilor”, a spus fondatorul Slow Food, potrivit mai multor media italiene.

El a făcut un tablou nu tocmai luminos al comportamentului italienilor din perspectiva acțiunilor sustenabile, explicând că unii nici nu înțeleg termenul. „Lipsește cunoașterea, începând cu abuzul asupra cuvântului sustenabilitate, pe care noi, italienii, am reușit să-l denaturăm, crezând că înseamnă «a susține», și nu «a face să dureze»”, a mai comentat fondatorul Slow Food, relatează ziarul La Repubblica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *