Un studiu realizat în 2015 de Transnational Institut pentru Comisia de Agricultură a Parlamentului European recomandă, la solicitarea reprezentanților sindicali ai fermierilor, înființarea unui Observator European al pieţei funciare. Un astfel de Observator ar urma să ilustreze schimbările apărute în tipurile de proprietate funciară şi să includă criterii economice, sociale şi de mediu importante şi ar putea fi un pas semnificativ în sensul creării unei baze de date relevante din punct de vedere social şi cu adevărat paneuropene privind starea actuală a terenurilor din Uniunea Europeană.
Au trecut patru ani de la publicarea studiului, în 2019 s-a încheiat vechea legislatură și, în urma alegerilor din 26 mai, Comisia de Agricultură a Parlamentului European are o nouă componență. Vor fi europarlamentarii din noua legislatură interesați de înființarea unui astfel de Observator? Va fi noul comisar pentru Agricultură dispus la rândul său să promoveze un astfel de obiectiv? Vom vedea la timpul potrivit.
În absența unui Observator al pieței funciare, europenii nu au informații reale și complete despre tranzacțiile cu terenuri agricole. Datele existente până acum sunt contradictorii, inclusiv în cazul României. Potrivit studiului din 2015, ”până la 10%” din terenurile arabile au ajuns în mâna unor investitori din afara UE, iar alte 20-30% sunt sub controlul unor investitori din UE”. În țară, estimările făcute de experți au fost rotunjite în plus și a ieșit un procent de 40%, folosit în mod alarmist pentru a avansa ideea că străinii au acaparat terenurile agricole din România.
Pe de altă parte, o statistică trimisă de MADR către Agerpres anul acesta relevă că numai aproximativ 5% s-au afla în mâna investitorilor din afara țării, dar ministerul a prezentat numai cumpărători din țări UE, fără a preciza și suprafețele deținute de investitori din afara spațiului european.
Oricum, datele de până acum nu sunt concludente, iar un Observator European al pieței funciare ar face lumină în acest domeniu, dacă fiecare stat membru al colecta din piață datele reale și complete.
Mai multe informații citiți pe siteul revista-ferma.ro.