Cămila, noua vacă? Mega ferme sunt construite pentru a produce lapte și carne la scară industrială / Cercetători: Ar fi păcat ca aceste „corăbii ale deșertului” să ajungă animale de fermă blocate într-un mic padoc

camile, lapte, ferme, orientul mijlociu

Cămila ar putea fi vaca viitorului, deoarece acest animal este mai ușor de crescut. Ferme uriașe sunt construite în Orientul Mijlociu pentru a produce lapte de cămilă în cantități industriale. Acestea sunt animale ideale pentru realitățile climatice actuale, potrivit unui articol publicat pe Phys.org.

Cămilele au evoluat pentru a face față zilelor foarte fierbinți și nopților geroase din deșert. Ele pot rezista zile întregi cu puțină apă sau vegetație și produc mai puțin metan decât vacile, oile și alte rumegătoare.

De aceea, cămilele sunt foarte rezistente la schimbările climatice și pot juca un rol-cheie în adaptarea producției de alimente pe măsură ce clima se schimbă. Toate aceste calități fac aceste animale atractive pentru agricultura intensivă.

„Am petrecut mulți ani lucrând cu crescătorii mobili de cămile în zonele rurale din Arabia și Asia Centrală. Ne temem că trecerea la creșterea industrializată a cămilelor nu numai că va fi dăunătoare pentru mediu, dar va însemna și pierderea cunoștințelor tradiționale și a patrimoniului cultural imaterial. Ar fi păcat ca aceste ‘corăbii ale deșertului’ să ajungă animale de fermă blocate într-un mic padoc”, au scris cercetătorii Ariell Ahearn și Dawn Chatty în The Conversation.

Cerere în creștere pentru laptele de cămilă

Cererea pentru laptele de cămilă – ca alternativă la laptele de vacă, de oaie și de capră – este în creștere. Acest lapte este bogat în vitamina C atunci când este proaspăt și, de asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi.

„Laptele proaspăt produs de crescătorii de cămile are o aromă blândă, care este adesea ușor mai dulce în anumite anotimpuri, în funcție de vegetația pe care o pasc cămilele. Deși crescătorii de animale din regiunile aride au consumat întotdeauna lapte de cămilă, noua sa comercializare se bazează pe aroma sa blândă, pe nivelurile mai scăzute de lactoză și pe profilul său nutritiv”, mai spun cei doi oameni de știință.

Toate acestea îi determină pe unii antreprenori să dezvolte rase de cămile care să dea randamente mai mari de lapte.

Ferme uriașe în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită

În Emiratele Arabe Unite (EAU) și în Arabia Saudită au fost înființate ferme de lapte de cămilă cu mii de capete. Cea mai mare, din Emirate, are peste 10.000 de cămile. Sunt disponibile inclusiv unități de îngrășare pentru cămilele masculi care vor fi vândute pentru carne.

Se construiesc și mai multe astfel de ferme. La începutul anului 2024, fondul suveran de investiții saudit a anunțat noi investiții.

Creșterea cămilelor la scară industrială prezintă unele provocări. Masculii au tendința de a deveni foarte agresivi și chiar periculoși pentru oameni în timpul sezonului de rut, în timp ce femelele au o perioadă de gestație mai lungă decât vacile.

Cu toate acestea, se așteaptă ca această industrie să se dezvolte rapid. Estimările privind valoarea viitoare a pieței mondiale a laptelui de cămilă variază între 2 și 13 miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului.

Crescătorii tradiționali de cămile sunt îngrijorați de orientarea către ferme uriașe, unde laptele este produs la scară industrială. Aceștia s-au strâns la un atelier recent organizat în Rajasthan, India, și au transmis că se feresc să adopte un model de creștere industrializată a cămilelor care este „dependent de combustibili fosili, de inputuri chimice și de furaje importate”.

Sursa foto: Uros Ravbar | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *