PIAȚA PRODUSELOR ECO: 41.000.000 de euro

PIAȚA PRODUSELOR ECO: 41.000.000 de euro PIAȚA PRODUSELOR ECO: 41.000.000 de euro

România a înregistrat, începând cu anul 2017, o creștere rapidă a suprafeței de teren agricol înregistrat în agricultura ecologică (atât în conversie, cât și în întreținere), ajungând la 469.000 de hectare ( din care 41%, în conversie ), în 2020, anunță Comisia Europeană, într-un raport actualizat în ianuarie 2023. 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în 2021, suprafața agricolă totală înregistrată în agricultura ecologică a fost de 578.718 ha, creștere de peste 100.000 ha, într-un singur an.

Cu toate acestea, ponderea suprafeței înregistrate în agricultura ecologică în România era în anul 2020 de numai 3,5 % din suprafața agricolă totală, semnificativ sub media UE de 9,1%. 

Cea mai mare parte a terenurilor din agricultură ecologică (61%) fac parte din categoria terenurilor arabile cultivate cu cereale și a pășunilor permanente

Numărul de vaci de lapte ecologice a atins vârful, în România,  în 2014, apoi a scăzut la jumătate, în 2020. 

În ultimii ani, a existat o creștere rapidă a numărului de păsări crescute în sistem ecologic ( în special pentru producția de ouă ), dar și a numărului de stupi de albine.

Din 2015 până în 2019, numărul procesatorilor din sistemul organic a crescut de la 106 la 191, iar gama de produse bio s-a diversificat foarte mult.

Cererea de produse ecologice de către consumatorii români este încă foarte scăzută. Vânzările cu amănuntul de alimente ecologice s-au ridicat la 41 de milioane de euro în 2020. Cu toate acestea, interesul consumatorilor pentru produsele ecologice este în creștere, urmând tendința la nivel european.

Suprafața în agricultură ecologică care beneficiază de sprijinul PAC a crescut constant, ajungând la 82% din suprafața totală certificată în agricultură ecologică. În 2020, sprijinul financiar (conversie și întreținere) în cadrul programului de dezvoltare rurală s-a ridicat la 242 euro pe hectar.

Numărul redus de procesatori organici, împreună cu cererea în creștere a consumatorilor, poate fi o oportunitate de dezvoltare a pieței pentru produsele ecologice corespunzătoare, dar ar necesita investiții suplimentare.

”Autoritățile române văd un mare potențial pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, agroturismului și agriculturii extensive. România, ca alte state membre ale UE, dezvoltă un plan național de sprijinire a agriculturii ecologice. Acest plan include subvenții pentru noi operatori, distribuirea de alimente ecologice în cadrul Programului școlar și măsuri de promovare a consumului și de încurajare a producției. 

În același timp, planul strategic național va finanța angajamentele de menținere a agriculturii ecologice și de a converti noi zone la agricultura ecologică” susțin autorii raportului Comisiei Europene privind agricultura ecologică.

PIAȚA PRODUSELOR ECO: 41.000.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *