Cafenelele tradiționale și rolul lor cultural/ De ce astfel de locuri păstrează memoria istorică și farmecul orașelor

cafenele traditionale Foto: Cafenea în Salamanca/ Spain.com

Discuția despre cafenele (sau restaurante istorice) este accentuată de situația din marile orașe ale lumii, unde de multe ori comerțul de tradiție începe să dispară încet-încet, fiind înlocuit de localuri moderne sau lanțuri internaționale de cafea sau food. Însă a savura o cafea la mesele unde s-au scris discursuri, poezii și cărți sau a vizita locurile preferate ale unor figuri istorice și contemporane importante nu este același lucru cu a te așeza la orice masă din oraș și poate fi considerat, de multe ori, un adevărat privilegiu, scrie Perfect Daily Grind.

Rolul pe care îl joacă aceste cafenele nu mai este același ca acum un secol sau mai mult, când și-au deschis pentru prima dată porțile. Totuși, ele păstrează amintiri ale altor epoci sau chiar s-au adaptat pentru a îndeplini funcții noi, dincolo de simpla servire a cafelei, având o influență semnificativă în societate.

Ce sunt cafenelele tradiționale?

Le-am putea considera acele localuri care au funcționat timp de decenii sau chiar secole, înainte de evoluția moderna a servirii cafelei, înainte de cafeaua de specialitate și de rețelele sociale.

Multe dintre aceste cafenele au rămas în istorie datorită rolului lor în mișcările sociale, politice sau literare. Unele au fost imortalizate în paginile unor cărți sau datorită vizitelor unor personalități proeminente care le-au devenit clienți fideli.

Aceste locuri au făcut parte din istoria țărilor în care funcționeză și, în prezent, continuă să atragă turiști și localnici, mulți dintre ei dornici să împărtășească experiența pe rețelele sociale.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cum s-au integrat în istoria orașelor lor?

Primele cafenele au apărut în secolul al XV-lea în țările arabe. De-a lungul timpului, ele au devenit locuri de întâlnire pentru politicieni și scriitori. În Mecca și Constantinopol, între secolele XV și XVI, aceste cafenele erau cunoscute sub numele de „școli ale cunoașterii”.

Încă de la începuturile localurilor din epoca modernă, în sec al XIX-lea, cafenelele au fost centre de socializare, unde oamenii veneau să afle ultimele știri, să lucreze sau pur și simplu să discute. Pereții lor sunt adesea împodobiți cu fotografii ale unor personalități marcante sau cu articole din publicații importante și păstrează adesea designul interior original.

Multe figuri literare și politice au fost clienți obișnuiți ai cafenelelor faimoase, iar anumite societăți literare sau culturale, unele care chiar au dat naștere unor curente ale culturii mondiale, au funcționat în cafenele.

Importanța cafenelelor tradiționale pentru societate

Aceste cafenele au avut un rol esențial în răspândirea culturii și a cunoștințelor. Conceptul de „cafenele literare” s-a născut tocmai din faptul că aici aveau loc întâlniri literare sau politice. Acestea au fost considerate locuri care „democratizează cunoașterea”, făcând-o accesibilă tuturor.

În secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, cafenelele îndeplineau rolul pe care îl au astăzi rețelele sociale. Informațiile circulau la mese, se discutau revoluții, se recitau poezii.

Și chiar dacă acele mișcări culturale au dispărut, accesul la cultură și artă este acum mai mare datorită tehnologiei. Cafenelele tradiționale trebuie să găsească modalități de a rămâne relevante pentru noile generații, care văd aceste spații mai mult ca locuri de muncă remote, locații unde să fugă într-o pauză de la muncă sau să iasă la o bârfă cu un prieten, decât ca centre de discuții intelectuale.

Contribuția la cultura cafelei

Meniul cafenelelor tradiționale a evoluat în timp, adaptându-se preferințelor clienților. Cu toate acestea, majoritatea nu au adoptat cafeaua de specialitate, fie din cauza costurilor, fie pentru că nu sunt axate exclusiv pe cafea, fie pentru că publicul lor nu este interesat de varietățile speciale.

Totuși, multe dintre ele au dezvoltat propriile băuturi iconice, în orașe europene cu tradiție, de pildă, fiecare dintre asemenea cafenele este renumită pentru un anumit sortiment sau rețetă.

Adaptarea la timpurile moderne

Multe cafenele tradiționale s-au adaptat la noile generații, folosind rețelele sociale sau diversificându-și serviciile. Unele organizează evenimente, altele vând și vinuri sau suveniruri pe lângă cafea.

Există și inițiative menite să protejeze aceste spații culturale. Anumite primării și proiecte le includ în patrimoniul local și le promovează la nivel turistic pentru a păstra memoria istorică a orașului prin cafenelele sale. Locuitorii cartierelor din zonă fac eforturi pentru a menține în viață acest tip de cafenele. Din păcate, nu toate aceste inițiative sunt urmate de o evoluție economică pozitivă, iar unele cafenele celebre din capitalele Europei au fost nevoite să își închidă porțile. Un fenoment tot mai răspândit în ultimii ani.

Ce putem noi face pentru a păstra vie istoria orașelor? Data viitoare când trecem pe lângă o astfel de cafenea, să intrăm și să savurăm o băutură și specialitatea casei. Nu doar că vom sprijini astfel un loc deosebit, dar s-ar putea să descoperim o filă de istorie, la pachet cu o tratație specială.

Citește și Cafeaua vieneză – o combinația perfectă de cafea, scorțișoară, frișcă bătută și ciocolată care te face să călătorești cu mintea și cu simțurile până în centrul capitalei austriece

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *