Grupurile de apărare a sănătății au solicitat Administrației pentru Alimente și Medicamente să elimine din alimentație o substanță chimică utilizată la producerea cafelei decofeinizate. Această substanță chimică, clorura de metilen, a fost asociată cu cancerul la oameni și animale. Cu toate acestea, cantitatea de clorură de metilen din cafeaua decofeinizată este atât de scăzută încât nu este dăunătoare, au convenit experții, relatează Health.com
Având un conținut minim de cofeină, cafeaua decofeinizată este adesea prezentată ca o alternativă mai bună pentru sănătate la cafeaua tradițională. Cu toate acestea, în ultimele luni, au apărut îngrijorări cu privire la o substanță chimică utilizată la prepararea cafelei decofeinizate, despre care unii spun că este periculoasă.
Discuția despre potențialele riscuri pentru sănătate ale cafelei decofeinizate a început în decembrie 2023, când mai multe grupuri de apărare a sănătății, inclusiv Environmental Defense Fund (EDF), au solicitat Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) să interzică utilizarea unui produs chimic numit clorură de metilen. Acesta este utilizat frecvent în producția de cafea decofeinizată.
În prezent, FDA permite concentrații de clorură de metilen sub 10 părți pe milion (ppm) în cafeaua decofeinizată, dar ia în considerare petiția grupului de a interzice complet utilizarea acestui aditiv.
Mai mult, în aprilie, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a interzis majoritatea utilizărilor comerciale ale clorurii de metilen pentru a proteja sănătatea lucrătorilor.
În ciuda preocupărilor legate de siguranță, atunci când vine vorba de cafeaua decofeinizată, experții sunt în mare parte de acord că preocupările legate de clorura de metilen sunt un pic de furtună într-o ceașcă de ceai (sau cafea).
Iată ce au de spus experții despre expunerea la clorura de metilen și dacă este sigur să continuați să consumați cafea decofeinizată.
Ce este clorura de metilenă?
Clorura de metilen este un lichid incolor care are o gamă largă de utilizări. În ceea ce privește producția de alimente în special, FDA permite utilizarea clorurii de metilen în trei situații diferite.2
Una este în producția de cafea decofeinizată – substanța chimică este utilizată pentru a elimina cofeina, a explicat Taylor Wallace, doctor în știința alimentelor și fondator al Think Healthy Group, o firmă de consultanță în știința alimentelor și nutriție.
“Boabele de cafea sunt mai întâi fierte în apă fierbinte și apoi clătite cu clorură de metilen, care se leagă selectiv de cofeină”, a declarat Wallace pentru Health. “Compusul clorură de metilen/cafeină este apoi îndepărtat”.
De aici, a spus el, boabele de cafea sunt uscate și prăjite la aproximativ 400 de grade sau mai mult, “ceea ce elimină practic toată clorura de metilen rămasă, mai puțin o cantitate reziduală foarte mică”.
FDA permite, de asemenea, prezența unor cantități mici de reziduuri de clorură de metilen în extractul de hamei, care este utilizat pentru fabricarea anumitor beri. Substanța chimică este utilizată uneori și în producția de condimente.
În afară de aceasta, clorura de metilen este utilizată pe scară largă ca solvent industrial și decapant. Substanța chimică se găsește, de asemenea, în produse aerosoli, vopsele spray, detergenți auto și poate fi utilizată la fabricarea filmelor fotografice.
Este periculoasă clorura de metilenă?
Pentru a alege alimente cât mai puțin procesate, ați auzit probabil îndemnul de a nu consuma ingrediente pe care nu le recunoașteți. Prin urmare, este de înțeles dacă numele clorurii de metilen și funcția sa de decapant pentru vopsele o fac să pară ceva de evitat.
După cum se menționează în petiția EDF, clorura de metilen a fost asociată cu cancerul – este considerată o substanță probabil cancerigenă pentru om.
Administrația pentru Sănătate și Securitate Ocupațională (OSHA) afirmă, de asemenea, că expunerea la clorura de metilen la locul de muncă poate duce la un risc crescut de cancer și probleme cu inima, ficatul, sistemul nervos central și pielea. Această expunere poate avea loc prin inhalare sau prin contact cu pielea în timp ce oamenii lucrează.
În ciuda acestui fapt, experții sunt de acord că oamenii nu trebuie neapărat să intre în panică cu privire la consumul lor de cafea decofeinizată. FDA menține un control strict asupra clorurii de metilen din aprovizionarea cu alimente, a declarat Toby Amidor, RD, CDN, expert premiat în nutriție și autor.
“FDA a stabilit standarde riguroase de 10 părți pe milion de clorură de metilen la cafea”, a declarat ea pentru Sănătate. “Asta echivalează cu 10 picături de apă la 10 galoane.”
Potrivit lui Wallace, majoritatea producătorilor de cafea decofeinizată sunt precauți cu privire la menținerea unor niveluri scăzute de clorură de metilen în produsele lor.
“Procesul de decafeinizare lasă reziduuri de clorură de metilen cu mult sub nivelurile de 10 ppm permise în prezent de [FDA]”, a spus el.
Rapoartele anterioare – inclusiv un raport din 2023 al Clean Label Project – au evidențiat niveluri ridicate de clorură de metilen în produsele decofeinizate ale anumitor mărci de cafea. Cu toate acestea, chiar și acele cafele cu reziduuri mai mari de clorură de metilen au rămas “mult sub nivelul de 10 ppm stabilit de FDA”, a declarat Wallace.
Alegerea unei cești de cafea sigure și sănătoase
Deși este corect să se afirme că clorura de metilen este asociată cu cancerul și alte probleme de sănătate, doza este cea care face diferența, sunt de acord experții.
“Nu există o legătură directă în cercetarea care arată că un consum moderat de cafea decofeinizată crește riscul de cancer”, a declarat Meggie Connelly, RDN, fondator al Be Balanced Nutrition Services, pentru Health. “Este important să ne amintim că dozajul este crucial – cantitățile de urme dintr-o ceașcă de cafea decofeinizată sunt semnificativ mai mici decât nivelurile care provoacă toxicitate acută”.
Chiar și atunci când ceva este cancerigen, nu întotdeauna provoacă cancer – tipul de expunere, cantitatea la care este expusă o persoană și alți factori joacă un rol.
În această situație, este puțin probabil că ați putea bea cantitatea de cafea decofeinizată necesară pentru a crește riscul de cancer, a spus Wallace. El a speculat că ar fi nevoie de milioane de cești de decofeinizată pentru a atinge un prag periculos.
Deși există puține date pe această temă, cercetări mai vechi au arătat că o persoană care bea 5 cești de cafea decofeinizată pe zi ar putea fi expusă la aproximativ 12 micrograme de clorură de metilen. Aceasta este o cantitate infimă – pentru comparație, există mai mult de 28,3 milioane de micrograme într-o uncie.
Cu toate acestea, dacă vă îngrijorează expunerea la clorura de metilen, unele companii folosesc un proces de decofeinizare care evită complet substanța chimică.
“Optați pentru mărcile de cafea decofeinizată care folosesc pentru decofeinizare procesul Swiss Water Process sau metoda dioxidului de carbon, ambele neimplicând clorura de metilen”, a recomandat Connelly.
Trecerea la o marcă de cafea care nu utilizează clorură de metilen este o soluție ușoară – nu există nicio necesitate aparentă de a nu mai bea cafea decofeinizată sau de a trece la cafea obișnuită pentru a evita substanțele cancerigene.
De fapt, a spus Amidor, mulți dintre noi ar avea nevoie de mai puțină cofeină, nu de mai multă. Excesul de cofeină poate duce la stări de nervozitate, o creștere a anxietății și probleme de somn.
“Având în vedere că acum cofeina este introdusă în orice, de la apă la ciocolată, la batoane și multe altele, este necesar să menținem cofeina la nivelul de 400 miligrame pe zi recomandat de FDA”, a declarat Amidor.
O ceașcă obișnuită de cafea decofeinizată conține doar aproximativ 2 miligrame de cofeină, a remarcat ea, în comparație cu o ceașcă obișnuită de cafea obișnuită, care are aproximativ 95 de miligrame.