Brânzeturile fine, dar și alte alimente din Uniunea Europeană, suprataxate cu 25% de administrația Trump; cantitățile de brânză din România ajunse pe piața americană au fost anul trecut nesemnificative

BREXITUL și putina cu brânză: cât vinde România în Marea Britanie BREXITUL și putina cu brânză: cât vinde România în Marea Britanie

Decizia de suprataxare a unei game largi de mărfuri, printre care se află și numeroase produse alimentare, din țările comunitare ar putea fi aplicată începând cu 18 octombrie și reprezintă un răspuns pe care administrația Trump îl dă  autorităților europene care au subvenționat compania aviatică Airbus, măsură care, consideră autoritățile americane, au afectat afacerile companiei Boeing. Organizația Mondială a Comerțului a autorizat deja guvernul american să suprataxeze importurile europene cu 7,5 miliarde de dolari anual. Suprataxarea unor mărfuri importate din țările europene este plasată de publicația eater.com în categoria războaielor comerciale permanente ale  liderului de la Casa Albă.

Printre alimentele suprataxate se află măslinele din Spania, vinurile din Franța, scotchul fabricat dintr-un singur malț și wiskeyul, napolitanele, brânzeturile, untul, uleiul de măsline, iaurtul și fructele conservate, provenind din toate țările comunitare.

De precizat că vinurile produse în România nu se află pe lista produselor care vor fi suprataxate, dar sunt vizate numeroase sortimente de  brânzeturi și alte produse lactate, unele comercializate și de producători din țara noastră. Potrivit Observatorului European al Laptelui, România a exportat anul trecut în SUA, 409 tone de brânzeturi, mai mult decât Suedia ( 49 t ), Croația ( 24 t ) sau Ungaria ( 28 t ), dar mult mai puțin decât Italia ( 31. 495 t ), Franța ( 25.013 t ) sau Olanda ( 15.116 t ). În primele șase luni ale anului 2019, România a exportat în Statele Unite 351 t de brânzeturi. Statisticile europene arată că decizia de suprataxare a brânzeturilor vine pe fondul unei creșteri vertiginoase a exporturilor de brânzeturi europene către piața americană.

O asociație a comercianților americani a atras atenția că măsura va fi resimțită nu numai de consumatorii americani, dar și de companiile comerciale, care vor proceda la concedieri. Redactorul eater.com își îndeamnă cititorii să-și facă provizii de Parmigiano, Reggiano și Balvenie, în cele două săptămâni cât a mai rămas până la aplicarea noilor taxe comerciale.

Statele Unite au fost anul trecut principalul partener al Uniunii Europene în comerțul cu produse agro-alimentare, potrivit unui raport al Comisiei Europene.  16 % ( 22 de miliarde de euro ) din volumul total al exporturilor de produse agro-alimentare din UE ajung în Statele Unite, iar 10 % ( 12 miliarde ) din produsele importate de UE provin din SUA. Vânzările peste Atlantic au crescut în 2018 cu 1%, un ritm semnificativ mai lent decât în anii precedenți, potrivit raportului UE privind schimburile comerciale agro-alimentare comunitare din 2018, cu restul lumii.

În schimb, europenii au importat mai multă mâncare din SUA, procentul de 10% fiind cel mai mare din 2005 până în prezent.

Jumătate din produsele vândute de europeni americanilor sunt băuturi spirtoase, vin, bere și băuturi răcoritoare. Companiile europene mai vând însă și paste, ciocolată, brânzeturi, ulei de măsline, prăjituri, fructe și legume.

Europenii cumpără din Statele Unite cu precădere soia, fructe tropicale, alune, vin și produse de fast-food.

BREXITUL și putina cu brânză: cât vinde România în Marea Britanie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *