Încă 1.500 de euro pentru cultivatorii de tomate și de usturoi! Motivul invocat de Ministerul Agriculturii? Au crescut costurile de producție din cauza războiului din Ucraina

Încă 1.500 de euro pentru cultivatorii de tomate și de usturoi! Motivul invocat de Ministerul Agriculturii? Au crescut costurile de producție din cauza războiului din Ucraina Încă 1.500 de euro pentru cultivatorii de tomate și de usturoi! Motivul invocat de Ministerul Agriculturii? Au crescut costurile de producție din cauza războiului din Ucraina

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat ieri, 12 Februarie 2024, pe site-ul instituției, pentru dezbatere publică, un proiect de OUG privind ”instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”

Mai exact, OUG instituie o schemă de ajutorare financiară pentru:

1. asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024 și

2. asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României, pentru producătorii agricoli care utilizează o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate și/sau care înființează culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 0,3 ha.

Statul motivează că ”sprijinirea domeniului agricol, respectiv sectorul vegetal, reprezintă un factor de importanţă strategică pentru asigurarea siguranţei alimentare, a materiilor prime pentru industria alimentară şi pentru menţinerea locurilor de muncă, sens în care trebuie să beneficieze din partea statului de politici publice care să vizeze compensarea pierderilor generate de creşterea preţurilor la produsele fertilizante și/sau produsele de protecție a plantelor, materialul de plantare, combustibilul și alte costuri, cum ar fi forța de muncă și utilități” și invocă, în context, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care ”a avut un impact deosebit de grav asupra sectoarelor agriculturii, prelucrării alimentelor, pescuitului și acvaculturii în statele membre UE” și ”a creat incertitudini economice semnificative, a cauzat o perturbare gravă a economiei în toate statele membre, într-o gamă largă de sectoare economice, inclusiv în agricultura din România”.

Guvernul României susține că ”nepromovarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ, poate avea următoarele consecinţe negative:

a) riscul major ca o parte importantă a fermierilor afectaţi să nu își poată achita obligaţiile contractuale către furnizori, leasing-uri, salarii, credite la termenele scadente, să se supraîndatoreze şi să nu mai poată continua activitatea;

b) reducerea sau abandonul suprafețelor cu tomate în spații protejate și usturoi;

c) scăderea cantității de produse proaspete pe piața internă și creșterea importurilor”.

Banii vor fi alocați în baza ”Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C131/01), act comunitar care pe parcursul anului 2022 și 2023 a fost modificat, ultima formă fiind publicată în Jurnalul Oficial al UE în data de 21 noiembrie 2023, respectiv Comunicarea Comisiei Cadrul temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei C/2023/1188, denumită în continuare Cadrul temporar Ucraina”.

De precizat că schema de ajutor de stat trebuie notificată Comisiei Europene.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei a sumei de 1.500 euro pentru 1000 mp spații protejate cultivate cu tomate.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 166.206,25 mii lei, echivalentul sumei de 33.690.000 de euro şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei a sumei de 1.500 euro/ha cultivat cu usturoi. 

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 20.868,28 mii lei, echivalentul sumei de 4.230.000 de euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe secțiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor din Cadrul temporar Ucraina, pct. 62, lit. a), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.

Plata sumelor reprezentând ajutoarele de stat prevăzute de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv

Lantulalimentar.ro notează că atât cultivatorii de tomate în spații protejate, cât și cei de usturoi au beneficiat în ultimii ani de scheme de ajutor de minimis. 

foto cover lantulalimentar.ro

Încă 1.500 de euro pentru cultivatorii de tomate și de usturoi! Motivul invocat de Ministerul Agriculturii? Au crescut costurile de producție din cauza războiului din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *