Borcanul cu miere de 143 de dolari sau visul arab al apicultorilor români

Borcanul cu miere de 143 de dolari sau visul arab al apicultorilor români Borcanul cu miere de 143 de dolari sau visul arab al apicultorilor români

”O fotografie cu un borcan cu miere al cărui preţ este de 143 de dolari americani, fiind scos la vânzare într-un mall din Arabia Saudită, a provocat un val de comentarii interesante într-un grup de apicultori români constituit pe facebook, numit Jurnalul apicultorului/Beekeeper s journal. Preţul exorbitant cerut de comerciantul arab pentru câteva sute de grame de miere ecologică le-a aprins imaginaţia stuparilor noştri, care s-au întrebat, visând cu ochii deschişi: când vom vinde şi noi mierea noastră pe piaţa saudită, la un preţ aşa de mare?”, scrie revista-ferma.ro.

Fotografia incitantă este însoţită de un scurt comentariu: ”Una dintre cele mai bune pieţe de desfacere a mierii, să nu spun cea mai bună, rămâne Arabia Saudită”. Apoi, poza cu pricina. Primul comentator intervine prevenitor: ”Da, însă au şi cerinţe pe măsură”. Iniţiatorul conversaţiei îl susţine: ”Cred şi eu, la aşa preţuri”. Primul comentator revine cu detalii: ”Este extrem de greu să penetrezi piaţa lor. Chiar protejează foarte bine producţia proprie. Apicultorii lor sunt oameni profund religioşi, îşi respectă munca, şi când cumperi de la un stupar arab, poţi fi sigur că albinele lui nu au pupat zahăr sau fructoză. Aşa că îşi protejează piaţa internă cu străşnicie”. Iniţiatorul conversaţiei, să-i spunem G.R., cel care a postat fotografia, e realist: ”E greu să intri pe piaţa lor. Multe taxe şi birocraţie ca în România. (…) Odată ce intri în lumea arabă, mierea are alt preţ. Merită toate eforturile”.

Comentatorul, să-i spunem A.T., precizează că stupina lui produce anual cam zece tone de miere certificată ecologic. I se spune că dacă vrea să vândă în Arabia Saudită, trebuie să respecte regulile lor stricte, adică să joace după cum vor ei. A.T. răspunde cu umor: ”Aşa fac… Joc cum vor ei, că am făcut dansuri populare… Dar cu cine să iau legătura?” Asta este cea mai importantă întrebare. Cu cine să ia stuparul român legătura ca să vândă în Arabia Saudită 10 tone de miere certificată ecologic?

sursa Jurnalul apicultorului/Beekeeper s journal/facebook

Avem în domeniul public câteva instituţii cu rol în comerţul exterior: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Ministerul de Externe, prin ambasadele şi consulatele care au în organigramă ataşaţi economici, Camera de Comerţ şi Industrie a României. Totuşi, dacă visul apicultorului dornic să exporte se prelungeşte, cred că înţepătura unei albine îl poate readuce pe visător la realitate.

Citește textul integral pe revista-ferma.ro

Borcanul cu miere de 143 de dolari sau visul arab al apicultorilor români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *