BLID, prima locantă din București unde mâncarea este gătită după rețete vechi descoperite în bibliotecă

BLID, prima locantă din București unde mâncarea este gătită după rețete vechi descoperite în bibliotecă BLID, prima locantă din București unde mâncarea este gătită după rețete vechi descoperite în bibliotecă

Într-o parte de București ( cunoscuta zonă a străzii Mătăsari ) unde dai peste câteva restaurante cu specific italian, a răsărit de ceva timp, ca o mânătarcă discretă între ferigi, o locantă care își îmbie clenții cu meniuri inspirate din arhivele gastronomiei autohtone. Nu neapărat românești, fiindcă la bucătăria națională au contribuit toate etniile care trăiesc pe acest pământ al nostru. Artizanul acestui proiect e Cosmin Dragomr, jurnalist care a început prin a explora pentru ziar teritoriul acesta fascinant dintre bucătărie și bibliotecă, apoi a creat un site, gastroart.ro, iar finalmente, cu sprijinul unor asociați, a deschis locanta Blid, ca să pună în farfurie și să destineze papilelor gustative ceea ce vechile cărți de bucătărie oferă numai privirii și reveriei noastre.

Câteva lanțuri alimentare ajung în bucătăria locantei, conectată la câteva proiecte care agro-alimentare românești: ”Primim brânzeturi și cârnați de la Bocceluța cu bucate, care le colectează de la ferme și mici producători din Ardeal și Banat. Avem brânzeturi de la Manufactura de brânză din Cunt, județul Mureș, dar și din Satu Mare și Timiș. Oferim un mix de cârnați care cuprinde virșli de capră preparați pentru locanta noastră de un procesator din Bihor. Tot din Bihor avem și cârnați cu oaie și vită. Oferim și cârnați de Mangalița”, precizează Cosmin.

Legumele sosesc din ”Grădina Corbilor”, o ferma fraților Corbu, specializați în agricultura ecologică. Ferma se află în județul Giurgiu. Ferma ”La borcan” din județul Brașov trimite fasole verde murată, murături cu ardei iuți și alte legume murate.
Vinurile sunt în procent de 90% din soiuri de struguri românești: Zghihară, Crâmpoșie, Fetească Neagră, etc. Berea e furnizată de un producător român care o obține prin metode artizanale.

Mâncărurile sunt gătite având sub ochi vechi rețete descoperite în arhive. Cosmin Dragomir administrează o editură, GastroArt, care a publicat deja câteva titluri cu rețete vechi de sute de ani.

Cea mai veche rețetă utilizată în bucătăria locantei se numește: ”Legume umplute cu carne tocată de vită și oaie” și a fost descoperită în cartea lui Christ Ionnin, un autor din secolul XIX.

Dar aici clientul are ocazia să savureze și chisălița de vișine.
În meniu se află și Toy Ciorbașî, ciorba tătărască de nuntă, după o rețetă de Carmen Paraschivescu, owner gardaculinară.ro. De asemenea, o ciorbă de potroace, după o rețetă de Radu Anton Roman. Clienții mai pot alege un ghiveci călugăresc, după o rețetă culeasă de echipa gastroart.ro. Oferta e, desigur, bogată.

”Blid, locantă românească” se află în București, pe strada Fluierilui. nr.33.

BLID, prima locantă din București unde mâncarea este gătită după rețete vechi descoperite în bibliotecă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *