Bacteria Campylobacter, cea mai frecventă cauză a toxiinfecțiilor alimentare din Uniunea Europeană; Salmonella a provocat însă apariția celor mai multe focare ( vezi în text definiția focarului )

Raport pesticide 2018: Număr alarmant de probe cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de Fipronil, descoperite în fermele de creștere a păsărilor din România; salata și ceapa verde, printre cele mai contaminate legume Raport pesticide 2018: Număr alarmant de probe cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de Fipronil, descoperite în fermele de creștere a păsărilor din România; salata și ceapa verde, printre cele mai contaminate legume

246.571 de locuitori din Uniunea Europeană s-au îmbolnăvit anul trecut de campylobacterioză, o afecțiune gastrointestinală provocată de bacteria Campylobacter, sursa bacteriei fiind, de cele mai multe ori, laptele și carnea de pui. Statistic, au fost înregistrate 64,1 cazuri la 100.000 de locuitori, o ușoară scădere față de 2017, când au fost înregistrate 64,9 cazuri la 100.000 de locuitori.

Cea mai mare rată de îmbolnăviri a fost în Cehia, 215,8 cazuri la 100.000 de locuitori. Pe locul 2 s-a situat Slovacia, cu 153,2/100.000, apoi Luxemburg ( 103,8 ) și Marea Britanie ( 98,4 ). Cele mai mici rate de îmbolnăviri au fost în Bulgaria, Cipru, Grecia, Letonia, Polonia, Portugalia și România (≤ 5.9 per 100.000). În țara noastră au fost înregistrate 582 de cazuri, majoritate dintre acestea având ca sursă a bolii bacteria prezentă în gospodărie, în timp ce pacienții din țările nordice s-au îmbolnăvit mai cu seamă în timpul călătoriilor.

Cele mai numeroase cazuri de îmbolnăvire au fost individuale, dar Campylobacter a cauzat și apariția a 524 de focare, cu 2335 de pacienți. Un focar este un incident în care cel puțin două persoane contractă aceeași boală, din același aliment sau băutură contaminată.

Bacteria a fost identificată în pielea de pe gâtul puilor tranșați în abator, în carnea proaspătă de pui și de curcan, în lapte și brânzeturi.

Salmonella, sursa EFSA

Salmonella a provocat în 2018, 91.857 de îmbolnăviri, dar numărul de focare a fost mai mare decât cel provocat de Campylobacter, 1580 de focare, cu 11.581 de pacienți, creșetera față de 2017 fiind de 20,6%. Cele mai mari rate de îmbolnăviri au fost în Slovacia ( 124.8 cazuri/100.000 de locuitori ) și în Cehia ( 102,7 cazuri/100.000 de locuitori ). În România au fost înregistrate 1443 de cazuri. Ouăle și produsele din ouă rămân principala sursă a salmoneriozei, potrivit raportului anual privind tendințele și sursele zoonozelor publicat recent de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
„Constatările din ultimul nostru Eurobarometru arată că mai puțin de o treime dintre cetățenii europeni clasează toxiinfecția alimentară cauzată de bacterii printre primele cinci preocupări ale acestora, în ceea ce privește siguranța alimentelor. Numărul de focare semnalate sugerează faptul că există loc pentru conștientizarea consumatorilor, deoarece multe boli transmise de alimente pot fi prevenite prin îmbunătățirea măsurilor de igienă, la manipularea și pregătirea alimentelor ”, a spus Marta Hugas, expert EFSA.

Raport pesticide 2018: Număr alarmant de probe cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de Fipronil, descoperite în fermele de creștere a păsărilor din România; salata și ceapa verde, printre cele mai contaminate legume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *