Atenție la uleiul de măsline pe care îl cumpărați!/ Cel mai mare producător spaniol denunță fraude în fabricarea uleiul vândut pe piață

ulei masline, Sursa foto: Pixabay/Van3ssa_

Antonio Luque, președintele grupului spaniol Dcoop, cel mai mare producător iberic de ulei de măsline, a semnalat existența unei fraude în acest sector. Frauda constă în amestecarea uleiului de măsline cu alte tipuri de uleiuri, ceea ce este interzis prin lege în Spania. În cadrul unui prânz cu jurnaliștii, relatează Cadena SER, Luque a acuzat principalele organizații din sector, Anierac și Asoliva, precum și autoritățile publice, de lipsă de acțiune în combaterea acestor practici despre care afirmă că sunt cunoscute.

Indicii de fraudă

Luque a explicat că că unii producători amestecă ulei de măsline cu alte tipuri, cum ar fi ulei de sâmburi de măsline, ulei de floarea-soarelui cu conținut ridicat de acid oleic sau ulei de șofrănel. Deși nu poate specifica amploarea fraudei, Luque afirmă că problema ar trebui adusă în fața procuraturii.

Soluții propuse

Pentru a preveni aceste practici, Luque solicită o supraveghere mai strictă a trasabilității produselor, dincolo de analiza calității actuale. El a cerut administrațiilor centrale și regionale spaniole să colaboreze pentru un control mai eficient al procesului de producție.

Vezi detalii

Evoluția prețurilor

Prețurile uleiului de măsline ar putea înregistra o ușoară scădere la începutul anului 2025, în funcție de condițiile meteorologice și de consum. Se estimează că prețul mediu va varia între 5 și 6 euro pe litru, dar o situație extremă, cum ar fi ploi abundente și consum redus, ar putea duce la o scădere mai mare.

Amenințări externe

O altă îngrijorare a sectorului este posibilitatea impunerii unor noi tarife de către administrația americană. Acestea ar afecta produsele europene, inclusiv uleiul de măsline, măslinele de masă și vinul, produse esențiale pentru agricultorii și producătorii spanioli. Ei solicită Uniunii Europene și Guvernului Spaniei să adopte o poziție fermă și eficientă în negocierile cu SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *