Ar trebui să renunți la desert atunci când încerci să slăbești? / O nutriționistă recomandă să mănânci conștient și să nu treci desertul pe „alimentelor interzise”

cakeBUUUN Sursa foto> Pexels

Dacă încerci să slăbești, bucură-te de o porție conștientă din orice desert îți place. Potrivit eatingwell.com, includerea desertului în procesul de slăbire face ca schimbările să fie mai ușor de susținut pe termen lung. Poate, de asemenea, să îți îmbunătățească relația cu mâncarea și cu propriul corp.

Când oamenii încep o călătorie de slăbire, primul lucru pe care îl elimină, de obicei, este desertul. Dar îți poți schimba părerea despre această gândire învechită. De fapt, să îți permiți să te bucuri de desert poate face procesul de slăbire mai ușor.

“Cred că ar trebui să continui să te bucuri de o porție conștientă de desert în timp ce încerci să slăbești. Da, ai citit bine. Nu îți va sabota obiectivele, atâta timp cât îți oferi permisiunea necondiționată de a-l mânca”, explică nutriționista Maria Laura Haddad-Garcia.

Merită menționat și că pierderea în greutate nu ar trebui să fie singurul tău obiectiv de sănătate. Mulți alți factori îți influențează sănătatea, inclusiv calitatea somnului, nivelul de stres și cât de bine ești hidratat. Dar dacă pierderea în greutate este unul dintre obiectivele tale, este important să incluzi alimentele care îți plac în planul tău – iar asta include și desertul.

Ce argumente există în apărarea desertului, atunci când te afli în cură de slăbire

Dar cum e posibil așa ceva? Nu ar trebui să ne temem de desert din cauza zahărului și a caloriilor? În primul rând, frica de anumite alimente este ceva ce am învățat din cultura toxică a dietelor, iar această mentalitate poate deteriora relația ta cu mâncarea și corpul. Niciun aliment nu este „rău” în sine și niciunul nu îți va cauza automat creștere în greutate – indiferent de ce spune lumea dietelor.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În plus, restricționarea severă a alimentelor pe care le dorești și îți plac poate duce, adesea, la episoade de mâncat compulsiv. Aceste episoade pot genera rușine și mai multă restricție, urmată din nou de mâncat compulsive – și ciclul continuă. Dacă îți permiți să te bucuri conștient de deserturile preferate, poți rupe acest cerc vicios.

Cum să mănânci desert, în mod conștient, dacă te afli la cură de slăbire

Înțeleg că ideea de „porție conștientă” sau „mâncat conștient” poate părea vagă pentru unii, spune nutriționista Haddad-Garcia. O porție conștientă nu are o definiție strictă, ci respectă nivelurile tale reale de foame și sațietate – adică trebuie să te conectezi cu înțelepciunea corpului tău, să fii atent la semnalele lui. Poate fi greu la început, pentru că am fost condiționați să le ignorăm, dar cu timpul și practica, le vei recunoaște din nou.

Deoarece desertul este de obicei consumat după masă, poate fi un bun punct de plecare pentru a reînvăța aceste semnale. Așadar, începe cu o porție mai mică de desert. Dacă o mănânci conștient – adică, acordând atenție texturii, aromelor, mirosului și modului în care se simte în corpul tău – și simți că mai ai nevoie, îți poți lua încă puțin. Poate însemna să începi cu un singur biscuit sau o jumătate de felie de prăjitură, în loc de două sau o felie întreagă, ca să poți evalua mai bine cât de sătul ești.

Poți mânca conștient, în timp ce încerci să slăbești?

A mânca conștient înseamnă și să fii prezent în timp ce mănânci – cu alte cuvinte, să acorzi atenție la ceea ce mănânci – și să respecți foamea și sațietatea. Dacă mănânci distras sau din plictiseală, cercetările arată că ai tendința să mănânci porții mai mari și, posibil, mai mult decât ai nevoie. De exemplu, potrivit unui articol publicat în revista Appetite, în 2021, există dovezi că mâncatul lent te ajută să te simți mai satisfăcut după o masă și să consumi mai puține calorii în total. În schimb, mâncatul rapid și fără atenție poate duce la senzația de stomac încărcat și la consumul excesiv de calorii.

Când vrei să te bucuri de un desert, în mod conștient, lasă telefonul, oprește televizorul și îndepărtează-te de ecranul calculatorului. Doar mănâncă. Așa cum am menționat, observă aromele, texturile și modul în care se simte mâncarea – fizic și mental. Încearcă să savurezi fiecare mușcătură. Din nou, poate fi mai greu dacă ani de zile ai ignorat semnalele de foame sau te-ai simțit vinovat că ai mâncat lucruri pe care „dieta” spune că nu ar trebui – adică alimentele „interzise”.

Înseamnă asta că nu vei mai cere niciodată o a doua porție de prăjitură sau o felie suplimentară de tort? Nu – și e perfect în regulă. Uneori vrem să mâncăm mai mult chiar și când suntem plini, doar pentru că ne place. Respectă acel moment și observă cum te face să te simți. Mâncatul excesiv poate să apară și atunci când mănânci conștient, dar va fi mult mai rar decât atunci când mănânci distras sau te arunci într-un exces după o perioadă de restricție.

Dacă vrei să slăbești nu trece desertul pe lista “alimentelor interzise”

Dacă încerci să slăbești, bucură-te în continuare de desert. Evită să faci o listă cu „alimente interzise” și, în schimb, include în mod conștient alimentele care îți plac. Asta înseamnă să fii atent la textură, miros, gust și cum se simte în corp desertul. Recunoașterea și onorarea semnalelor de foame și sațietate, precum și acordarea permisiunii necondiționate de a mânca sunt esențiale și te vor ajuta în călătoria ta spre o viață sănătoasă. Dacă ai nevoie de mai mult sprijin în această direcție, ia în considerare să lucrezi cu un consilier certificat în alimentație intuitivă sau cu un specialist în sănătate mintală. La urma urmei, trebuie să mănânci ca să trăiești. Nu ar trebui să te bucuri de ceea ce mănânci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *