Aproape 1.000 de hectare, cultivate cu usturoi în Olt / Peste 800 de fermieri solicită ajutor de stat

usturoi, olt, fermieri, ajutor Sursa foto: Pixabay/

O suprafaţă de aproape 1.000 de hectare de teren agricol din judeţul Olt a fost cultivată anul acesta cu usturoi, fapt ce indică o tendinţă a fermierilor de diversificare a culturilor şi interesul crescut al acestora pentru programele prin care pot beneficia de sprijin financiar, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene, Mihaela Luminiţa Mareş.

Aceasta a declarat miercuri, pentru Agerpres, că în judeţul Olt fermierii care au cultivat usturoi au depus 833 de dosare în vederea obţinerii unui sprijin financiar de 1.500 de euro, atât numărul producătorilor, cât şi suprafeţele cu usturoi fiind mai mari faţă de anul trecut.

Sprijinul financiar pe care îl solicită producătorii de usturoi, precum şi cei de tomate se va acorda prin schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Fermierii care au cultivat usturoi au depus 833 de dosare, iar suprafaţa cultivată de aceştia este de aproape 1.000 de hectare. A crescut mult atât suprafaţa cu usturoi, cât şi numărul producătorilor din judeţul Olt. Printre motivele acestei creşteri aş enumera faptul că fermierii vor să diversifice culturile, iar solul din zona de sud a judeţului permite asemenea culturi, au făcut şi producţie în anii anteriori, mai este şi faptul că usturoiul s-a vândut bine, este un produs căutat în pieţe, să nu uităm că i-a ajutat şi ajutorul de minimis primit în anii trecuţi. Sunt şi foarte mulţi fermieri care nu au mai accesat până acum programe de sprijin şi acum, după ce au văzut că alţi producători au reuşit, s-au înscris şi ei”, a spus Mihaela Mareş.

Directorul adjunct al DAJ Olt a menţionat că reprezentanţii instituţiei au efectuat până acum 566 de vizite pentru verificările în teren şi nu au fost cazuri de fermieri care să nu respecte condiţiile de eligibilitate pentru a primi sprijinul financiar.

Mihaela Mareş a precizat că cei mai mulţi producători de usturoi sunt în localităţile Vădăstriţa, Vişina, Fărcaşele, Fălcoiu, Scărişoara, Băbiciu, Rusăneşti şi Izbiceni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *