Anxietate existențială în Germania din cauza scumpirii prețurilor la doner kebab / Au apărut cereri tot mai insistente de subvenții din partea statului

germania, doner kebab, preturi, subventii Sursa foto: Pixabay/FreeToUseSounds

În magazinele de doner kebab din Germania, în aerul cu miros de grăsime se simte o frustrare față de prețul în creștere al celui mai popular fast-food din țară, scrie The Times. După ce ani de zile a fost de aproximativ 4 euro, prețul unui doner kebab aproape că s-a dublat de la pandemia Covid-19 din 2020.

Potrivit proprietarilor de restaurante, de vină este creșterea costului cărnii, al energiei și al chiriilor, iar politicienii cer guvernului să intervină și să limiteze prețul unui kebab, care a fost o masă sigură, ieftină și sățioasă.

Inabordabilitatea iminentă a devenit o problemă politică, deoarece amenință un produs de bază al tinerilor și al clasei muncitoare din Germania.

Doner kebab, un sandviș de pâine plată umplut cu bucăți de carne de la un con de carne montat pe un rotisor, însoțit de salată și de o varietate de sosuri, a devenit un simbol cultural al vieții urbane germane de când a fost inventat de comunitatea turcă de Gastarbeiter sau de „muncitori invitați” invitați pentru a compensa lipsa de forță de muncă din Germania de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial.

Un nou cuvânt, Dönerpreisbremse (frâna de preț Doner), a devenit un apel de raliere binevenit pentru politicienii din Verzi, Social-Democrați (SPD) și Partidul Stângii care concurează într-o luptă dificilă în alegerile europene din iunie.

SPD a lipit afișe de campanie „Dönerpreisbremse Now!” în Friedrichshain-Kreuzberg, un cartier al Berlinului cu o populație numeroasă de imigranți. Directorul de campanie locală al partidului, Vincent Wolff, a declarat că este o cerere perfect serioasă. „Vrem să atragem atenția asupra creșterii prețurilor – folosind produsul clasic din cartierul nostru”.

Când cancelarul Olaf Scholz, și-a lansat canalul TikTok la începutul lunii aprilie pentru a-și spori atractivitatea în rândul tinerilor alegători, apelurile pentru un Dönerpreisbremse au fost printre primele comentarii sub postările sale.

A rămas o cerere vagă până când Partidul Stângii (Linke) a sugerat ca 4 miliarde de euro din fondurile contribuabililor să fie dedicate plafonării prețului la 4,90 euro și chiar la 2,50 euro pentru elevi. „Tot ceea ce depășește această sumă ar trebui să fie plătit de stat”, a scris partidul într-un document donator văzut de publicația Bild.

Kathi Gebel, membru al consiliului executiv al Partidului de Stânga și purtător de cuvânt al acestuia în domeniul politicii de tineret, a declarat „Când tinerii cer: „Olaf, fă kebabul mai ieftin, nu este o glumă pe internet, ci un apel serios la ajutor!”, statul trebuie să intervină pentru ca mâncarea să nu devină un bun de lux”.

În restaurantul Prime Kebab de pe bulevardul Kurfürstendamm din Berlin, unde The Times a cumpărat un doner kebab din carne de porc cu sos de ierburi, salată verde și roșii la prețul de 7,50 euro, atât personalul, cât și clienții au considerat că merită luată în considerare o limitare a prețurilor.

„Ar putea să-l încerce”, a declarat Martin Ciftcioglu, care lucra în spatele tejghelei. „Nu cred că vreunul dintre noi nu vrea ca prețurile să crească, dar chestia este că, atunci când energia se scumpește, energia electrică se scumpește, administrația imobiliară spune că a majorat chiria, furnizorul spune că a scumpit carnea, ce poți face? În cele din urmă, desigur, cel care vine să mănânce aici este cel care plătește.”

Marcel, un berlinez care tocmai terminase de a-și șterge gura după prânzul doner, a spus: „Pentru oamenii săraci, o frână de preț are sens, dar nu știu dacă toată lumea ar fi de acord ca acest lucru să se întâmple cu banii contribuabililor.”

Kebabul, sau carnea prăjită, există de secole și își are originea în Orientul Mijlociu. Însă ideea de a o băga în pâine se pare că a venit de la un imigrant turc din Berlinul de Vest, Kadir Nurman, în 1972. Acesta observase că muncitorii germani erau atât de grăbiți încât adesea mâncau în timp ce mergeau, din mână.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a luat cu el 60 kg de carne într-o vizită oficială în Turcia, în aprilie, pentru a servi kebaburi doner kebab oaspeților de la reședința de vară a ambasadorului german din Istanbul și pentru a onora acest fel de mâncare ca fiind o poveste de succes germano-turcă. A fost o „diplomație a donerului” care nu a fost apreciată de unii comentatori, care au considerat că a redus la un fel de mâncare rolul comunității turcești de trei milioane de persoane care a contribuit la formarea miracolului economic și a Germaniei moderne.

Sursa foto: Pixabay/FreeToUseSounds

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *