VIDEO | Anamaria cultivă cireșe în Spania și exportă în toată Europa, inclusiv în România / Lucrează cu muncitori români, care în fiecare an revin în Peninsula Iberică pentru a recolta fructele / „Cireașa este un produs sensibil, trebuie culeasă cu grijă, cu precizie”

anamaria traieste in spania unde cultiva pomi fructiferi si exporta fructe in intreaga europa Foto: G4Food

Plecată de tânără din țară, Anamaria s-a măritat cu un catalan cu afaceri în agricultură. Și-a pus la bătaie cunoștințele dobândite în facultate și a dezvoltat business-ul soțului. Astăzi cultivă cireșe, piersici și smochine bio, pe care le exportă în Europa (inclusiv în România).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

 

Și-a cunoscut soțul în facultate. Francesc, un catalan harnic din regiunea Lleida, ce cultivă pomi fructiferi. Așa a ajuns în Spania și a decis că business-ul care exista trebuie dezvoltat. Zona în care locuiesc este populată de plantații de cireși, piersici, meri, peri, smochini, practic se cultivă și se culeg fructe mai tot anul. Primăvara dealurile și întinderile de livezi se acoperă de flori roz sau albe părând o copie a celebrelor peisaje de sub muntele Fuji. Apoi fructele iau locul florilor și muncitorii sezonieri își fac apariția pentru a strânge roadele prețioase.

„Avem o plantație de cireș. Începem cu cireșele la sfârșitul lunii aprilie și continuăm cu produsele de vară, cum ar fi piersicile și nectarinele, pere și smochine, ultimele sunt ecologice. Pe soțul meu l-am cunoscut acum 13 ani în România, când încă eram în facultate, după care am terminat și am ajuns aici. El deja începuse afacerea și împreună am ajuns să exportăm în Europa. Am ajuns și în România, (trimitem la) Mega Image, Profi, în Belgia, Olanda, Elveția, Danemarca și continuăm.

O întreb cât de greu le este cu producția, exportul. „Greutățile sunt la tot pasul, suntem în aer liber, avem probleme climatice, cele laborale, cu mâna de lucru”. Spune că lucrează în majoritatea cu români. „Majoritatea sunt români. Sunt cei care vin sezonieri sau locuiesc aici. Unii au regim, cum se cheamă aici, fix discontinuu, repetă în fiecare an și sunt care vin numai pe sezon, adică nu stau toată (perioada), poate vin numai la cireșe și se întorc numai la cireșe”.

– V-ați gândit să aduceți și mijloacele digitale noi, lucruri care au apărut acum de curând?

Da, da, suntem în proces. Puțin dificil, pentru că (cireșele) sunt un produs sensibil și atunci trebuie culese cu foarte multă precizie. Deocamdată se fac studii, dar tot ce este posibil, sortarea se face mecanizat și la câmp, acum e cu drone. Se face stropirea și tot ce înseamnă munca la câmp. Sunt destule tehnologii.

– Ce planuri de de viitor aveți?

Tocmai am deschis More and Better, care este o linie a acestei afaceri. Ne deschidem porțile fabricii ca să vadă omul tot procesul, de de la câmp la masă, la cum îi ajunge clientului (produsul) pe masă.

Discuția cu Anamaria am purtat-o la un târg local cu produse de km 0, unde ea și soțul ei își prezentau afacerea și cireșele. Când am terminat interviul și soțul i s-a alăturat am vrut să trecem la spaniolă, dar Francesc ne-a rugat să continuăm în română. „Știu și eu română, seamănă bine cu catalana. În casă vorbim în ambele limbi. Fetele (au două fetițe) vorbesc românește”.

Așteptăm acum să fie coapte piersicile și nectarinele (și mult nu mai e) pentru a le mai face o vizită, de această dată „la locul faptei”, la Seròs, pentra a vedea livezile și liniile de ambalare.

Transcrierea interviului a fost realizată cu Vatis Tech.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *