Există cofetării faimoase în București pentru că: fac prăjituri ca la mama acasă, au ingrediente bio, aparțin unor celebrități. Sau pur și simplu pentru că și-au consolidat pas cu pas renumele, de-a lungul anilor. „Claus” e cunoscută în cartierul Banu Manta pentru că e de-a locului de peste 20 de ani, mai precis din 2003, iar produsele de aici îndulcesc de atunci viața vecinilor.
Oamenii din cartier cumpără de aici prăjituri, din cele cu care au crescut, eclere, amandine, boema sau Albă ca Zăpada. „Sunt proaspete și bune, nu pot trece prin fața cofetăriei fără să intru să iau ceva, nu rezist. N-am nervi și timp să le fac eu, le iau de aici”, ne spune o doamnă în etate care locuiește în blocul de lângă și a venit să vorbească cu Marilena, să comande doi cozonaci pentru Crăciun.
Căci dacă este faimoasă cofetăria Claus în București pentru ceva, aceia sunt cozonacii cu nucă. Pufoși și dolofani, miros dumnezeiește când sunt scoși din cuptor.
Marilena, cofetăreasa lui Ceaușescu, este sufletul cofetăriei Claus
Marilena Adam, proprietara afacerii este și ea un personaj. Patiser și cofetar de o viață, a pregătit pâine și prăjituri în tinerețe pentru soții Ceaușescu. O întreb de când face prăjituri: „Nu vă spun că o să ziceți că sunt bătrână. Dintotdeauna fac prăjituri, am luat rețetele mamei. Și acum am caietul ei de rețete, scris de mână, are paginile îngălbenite de vreme. Știu ingredientele pe de rost, dar nu-l arunc, e sufletul meu acolo”, ne povestește emoționată.
Dă interviuri mereu, e invitată pe la emisiuni mondene, dar tot îi place să povestească despre cofetărie și cât muncește aici: „Eu muncesc 12 ore pe zi. Șapte zile pe săptămână. Și când ajung acasă, gătesc pentru nepoți. Am o fată și un băiat și de la fiecare câte doi nepoți. Nu stau cu mine, dar le place mâncarea făcută de mine, vin și la 1 noaptea să mănânce o ciorbă, când se despart de prietenii cu care au fost pe la vreo petrecere. Nimic nu mișcă aici în cofetărie fără să știu eu. Ați văzut, avem prăjituri, pateuri, fursecuri, dar facem și torturi personalizate, bomboane, colivă, orice își dorește clientul. ”
„Copiii ajută și ei? E un business de familie?” „Fecioru-meu mă ajută. Conduce mașina, face aprovizionarea, livrează și … mă suportă zilnic”, spune râzând. „Dar când sunt comenzi mari vin toți. Ambalează, cară, servesc clienții. Crezi că are vreunul obraz să zică nu?”
O întreb dacă e mulțumită de angajați, eterna problemă în afacerile de acest fel în România. „Eu lucrez cu fetele pe care le-am angajat când am început afacerea. Niciuna n-a plecat de atunci. Ba, au mai adus și altele și le-au învățat meserie, pe măsură ce ne-am dezvoltat. Suntem o familie aici.”
Cozonacii sunt „brand-ul” cofetăriei, rețeta e de familie
Pe ecranul monitorului din biroul din spatele cofetăriei, Marilena vede toate colțurile din cofetărie și cele două laboratoare. „Aparatura e nouă, curățenia impecabilă, rețetele se prepară doar cu ingrediente naturale, noi facem tot: cremă, maia, tot.”
O trag de limbă să aflu cum face cozonacul. „Eu am rețeta mamei, de copil am mâncat cozonacul ăsta, îl rupeam cald și se desfăcea în fâșii. Tot secretul stă în maia și în ingrediente: dacă sunt de calitate și faci bine maiaua, n-are cum să nu crească”. Îi mărturisesc cu jumătate de gură că mie nu-mi ies întotdeauna atât de pufoși pe cât aș vrea. „N-ai făcut de suficiente ori, cu experiența vine și reușita”, mă încurajează. Recunosc că eu fac doar de Paște și Crăciun cozonaci. „Noi facem în fiecare zi, rar la două zile. În general cofetăriile fac cozonaci de sărbători, la noi e parte din oferta zilnică. Oamenii știu și vin după ei.”
Cozonacul Dubai – vedeta Sărbătorilor 2024
Știu că echipa Claus face cea mai bună ciocolată Dubai din București. Care e oare secretul? „La fel, ingredientele. Cataiful să fie bine prăjit, fisticul cinstit, nu cu colorant, ciocolata belgiană. Noi imediat ne adaptăm când vedem că există cerere pentru un produs. Mi-au spus clienții că au încercat să ia și din alte părți și n-are nicio legătură”.
Și pentru că rețetele tip Dubai sunt la modă, vedeta ofertei din acest an este cozonacul Dubai, umplut cu cremă de fistic. „E cozonac obișnuit doar că îi punem cremă de fistic, făcută de noi”. Mergem în laborator să vedem la fața locului. Sunt echipată cu halat și mănuși.
Fetele care „prăjituresc” se emoționează în fața camerei, așa că Marilena explică ea: „Punem cremă din belșug și apoi îl decorăm cu glazură și bucățele de fistic”. Îl taie să vedem cum arată în interior. Vă dați seama că am terminat filmarea și l-am gustat. O minunăție!
Să ai o cofetărie pare ceva de poveste, dar în spate e muncă multă
Pentru că, ne arată patroana de la Claus, nu sunt doar prăjiturile pe care le vedem în vitrine și care se prepară zilnic. Sunt comenzile de torturi, unele pentru nunți, botezuri, evenimente corporate. Torturi mari, cu mai multe nivele. Și toate personalizate, iar ornamentele se prepară manual. E artă, dincolo de copt și făcut glazură și cremă. La intrare tronează un model de tort enorm pentru Crăciun, o întreb dacă chiar îl face pe comandă: ”Desigur, pare impresionant, dar e doar un tort, la urma urmei”.
Candy bar-urile și cateringul cer și ele multă muncă. „Sănătoși să fim, spune cofetăreasa, că le facem pe toate”. „Acum vine nebunia coacerii cozonacilor, pe lângă comenzile de la vecini sau clienți fideli, avem și comenzi de la firme care dau cadouri angajaților”.
Am plecat din laboratorul cu miros de cremă de vanilie, ciocolată și cozonac proaspăt copt și am promis – ca fiecare dintre noi – că „de la anul” nu mai intru în nicio cofetărie, că nu mă pot abține să nu iau din toate. Dar până atunci, de Crăciun, sigur voi gusta cozonacul cu nucă, poate chiar și o felie din cel cu fistic.