Cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda au dezvoltat cu succes o metodă pentru a produce, în cultură, o specie de microalge care crește în izvoarele termale vulcanice ale lumii.
Galdieria sulphuraria este o specie de microalgă cu pigment albastru care poate trăi în condiții extreme și ar putea reprezenta o sursă de proteine pentru oameni și animale
„Este prima dată când profilul nutrițional al acestei specii a fost cuantificat și înțeles cu precizie”, spune Pedro Moñino Fernández, doctorand și cercetător principal al proiectului ProFuture, finanțat de UE.
„Acum suntem mai aproape de aplicațiile reale ale acestei microalge interesante și neexploatate, care ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care lumea se hrănește.”
Rezultatele cercetării reprezintă o etapă cheie pentru ProFuture, un proiect care crește producția de microalge ca un ingredient alimentar și chiar ca aliment durabil, bogat în proteine. Ca specie extremofilă, Galdieria sulphuraria poate trăi în medii extreme, care de obicei nu sunt propice vieții. Deși specia a fost studiată de zeci de ani datorită rezistenței și adaptabilității sale, nu fusese încă examinată ca o posibilă sursă de hrană, care poate fi produsă la scară mare. Cercetătorii au studiat o tulpină care crește în izvoarele termale din regiunea Napoli din Italia și au găsit următoarele rezultate:
- Profil nutrițional: potențial mare ca sursă alternativă de proteine
- Biomasa G. sulphuraria s-a dovedit a avea un conținut de proteine în intervalul de 62-65%, ceea ce este relativ ridicat în comparație cu alte microorganisme, alge și fungi, cu conținut de proteine cuprins între 30-70%. În plus, proteinele G. sulphuraria au un profil bun de aminoacizi, incluzând toți aminoacizii esențiali. Proteinele sunt bogate în special în doi aminoacizi care se găsesc rar la niveluri atât de ridicate în proteinele neanimale: cistina și metionina.
- O sursă mai bună de pigment albastru
„Microalgele oferă câteva avantaje cheie în comparație cu alte microorganisme care sunt studiate în prezent ca potențiale surse de hrană. Sunt o sursă naturală de acizi grași esențiali, iar specii precum G. sulphuraria sunt printre puținele surse naturale de pigment albastru”, spune Iago Dominguez Teles, managerul de proiect la Universitatea Wageningen.
G. sulphuraria conține o concentrație mare de pigment albastru natural folosit în mod obișnuit ca colorant în produse cosmetice și alimentare. S-a descoperit că acest pigment are proprietăți antioxidante, precum și potențial ca agent terapeutic. În comparație cu extracțiile tulpinii de microalge Spirulina, deja produse comercial, pigmentul albastru extras din G. sulphuraria demonstrează o stabilitate mai mare, crescându-și potențialul în aplicații industriale. În plus, un proces de producție mixotrofic este capabil să crească concentrația pigmentului albastru.
- Un model de producție scalabil: cultivarea mixotrofică a microalgelor
Cercetătorii au dezvoltat un proces de producție inovator folosind mixotrofia – combinând atât fotosinteza, cât și materia primă pe bază de zahăr pentru a stimula creșterea microalgelor. Pentru a valida în continuare procesul de producție, ei ar putea demonstra cu succes producția pilot într-un bioreactor de 1300 de litri (1,5 metri cubi) la Universitatea Wageningen.
Pentru a exploata eficient rezultatele promițătoare ale G. sulphuraria, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua digestibilitatea acestuia și pentru a identifica orice metode de procesare suplimentare care ar putea fi necesare pentru aplicațiile comerciale. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează în prezent siguranța Galdieria sulphuraria ca aliment nou pentru populația generală și ca supliment alimentar pentru adulți. În plus, extractul de Galdieria albastră este evaluat ca aditiv alimentar.
foto cover: pexels.com/Chokniti Khongchum