Aliment nou, de origine vegetală, autorizat de Comisia Europeană:  biomasa de cultură celulară de mere; substanța va fi utilizată în industria suplimentelor alimentare

Aliment nou, de origine vegetală, autorizat de Comisia Europeană: biomasa de cultură celulară de mere; substanța va fi utilizată în industria suplimentelor alimentare Aliment nou, de origine vegetală, autorizat de Comisia Europeană: biomasa de cultură celulară de mere; substanța va fi utilizată în industria suplimentelor alimentare

Alimentul nou este o biomasă de celule cultivate și omogenizate de mere din soiul elvețian Uttwiler Spätlauber (Malus domestica Borkh.). Biomasa de cultură celulară de mere este autorizată pentru a fi introdusă pe piață în Uniune.

Procesul de producție constă în colectarea în condiții sterile a unor secțiuni specifice de mere, care sunt apoi plasate pe un mediu solid cu scopul de a induce, în condiții sterile, formarea unui țesut de tip calus primar, compus din celule nediferențiate. Celulele care formează calusul sunt apoi cultivate în mediu lichid și ulterior omogenizate, tratate termic și uscate.

Caracteristici/Compoziție:

Vezi detalii

Umiditate: 10,9-15,5 g/100 g

Cenușă: 11,8-20,8 g/100 g

Proteine: 14,3-20,0 g/100 g

Grăsimi: 0,6-2,5 g/100 g

Carbohidrați nedigerabili: 17,1-25,2 g/100 g

Alți carbohidrați [calculați (*1)]: 21,9-38,9 g/100 g

Zaharuri totale: 17,1-32,6 g/100g

Fructoză: 10,8-20,2 g/100 g

Glucoză: 3,8-7,0 g/100 g

Fenoli totali: 0,15-0,29 g/100 g

Acid malic: 0,41-1,19 g/100 g

Acid succinic: 0,14-0,26 g/100 g

Categorie specifică de alimente: Suplimente alimentare.

Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este „biomasă de cultură celulară de mere”.

Etichetarea suplimentelor alimentare care conțin alimentul nou trebuie să conțină o mențiune conform căreia acestea trebuie să fie consumate numai de către persoanele cu vârsta peste 18 ani.

La 14 aprilie 2020, societatea Mibelle Group Biochemistry („solicitantul”) a prezentat Comisiei, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, o cerere de autorizare a introducerii pe piața Uniunii, ca aliment nou, a biomasei de cultură celulară de mere. Solicitantul a cerut utilizarea biomasei de cultură celulară de mere în suplimentele alimentare.

La 2 decembrie 2020, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) să efectueze o evaluare a biomasei de cultură celulară de mere ca aliment nou.

La 24 mai 2023, autoritatea a adoptat un aviz științific intitulat „Siguranța biomasei de cultură celulară de mere ca aliment nou.

În avizul său științific, autoritatea a concluzionat că alimentul nou biomasă de cultură celulară de mere este sigur în condițiile de utilizare propuse, în suplimente alimentare pentru populația adultă, la niveluri maxime de 0,15 mg/zi. Prin urmare, avizul științific respectiv conține suficiente motive pentru a se stabili că, în condițiile de utilizare propuse, biomasa de cultură celulară de mere îndeplinește condițiile de introducere pe piață.

Este adecvat ca includerea biomasei de cultură celulară de mere ca aliment nou în lista cu alimente noi a Uniunii să conțină informațiile menționate la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283. În acest sens, în conformitate cu condițiile de utilizare a suplimentelor alimentare care conțin biomasă de cultură celulară de mere, astfel cum au fost propuse de solicitant și evaluate de autoritate, este necesar să se informeze consumatorii, printr-o etichetare adecvată, că suplimentele alimentare care conțin biomasă de cultură celulară de mere sunt destinate populației adulte.

sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Citește AICI documentul integral.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *