Alertă alimentară / Focar de infecție cu Listeria în Franța și Belgia, asociat cu un tip de brânză / Două persoane au murit

Focar de listeria in Franța, extins în Belgia FOTO: Dreamstime/Tomo Jesenicnik

O epidemie de Listeria legată de brânză a provocat două decese în Franța și a infectat cel puțin alte 21 de persoane, a anunțat Ministerul Agriculturii din Franța săptămâna aceasta. De asemenea, Belgia a raportat un caz de infectare cu aceeași tulpină, scrie euractiv.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Se crede că această contaminare este legată de brânza provenită de la fabrica Chavegrand, situată în Creuse, în centrul Franței. Marți, toate tipurile de brânză produse acolo înainte de 23 iunie și distribuite până pe 9 august au fost retrase de pe rafturile supermarketurilor franceze, conform Ministerului Agriculturii din Franța.

Poate fi letală

Listeria provoacă în mod obișnuit simptome precum greață, vomă, diaree și febră, dar poate fi potențial letală, în special pentru grupurile vulnerabile (persoane în vârstă, gravide, copii mici sau cei cu imunitatea slăbită). Loturile afectate, vândute sub diverse mărci în Franța și în străinătate, includ produse precum camembert, brie, gorgonzola și brânză de capră, în principal de la mărcile Le Berger, Le Lion un fromage royal, Saveur d’antan și Le Petit Grignoteur, a raportat Le Monde.

„Oricine deține aceste produse este rugat să nu le consume”, a declarat Ministerul francez. O primă rechemare de produse de către Chavegrand, din cauza detectării Listeriei, avusese deja loc pe 12 iunie. Însă, verificările ulterioare nu au găsit contaminare în luna care a urmat alertei inițiale, permițând continuarea producției.

Nu este prima infecție în Belgia

Autoritățile belgiene pentru siguranța alimentară au confirmat miercuri că o persoană fusese infectată cu aceeași tulpină de bacterii responsabilă de decesele din Franța, dar au precizat că o astfel de contaminare nu este neobișnuită. „Bacteriile fac parte din mediul nostru și pot ajunge, prin urmare, în alimentele noastre”, a declarat Hélène Bonte, de la Agenția Federală Belgiană pentru Siguranța Alimentară (FAVV), pentru VRT News, adăugând că firmele alimentare efectuează verificări regulate pentru a menține riscul cât mai scăzut.

Bonte a explicat că aceasta nu este prima infecție cu Listeria în Belgia în acest an, menționând 62 de cazuri, dar este singura legată de brânzeturile franceze. Loturile afectate au fost vândute în supermarketurile Colruyt, Okay și Comarkt și sunt acum retrase de pe rafturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *