AGRICULTURA VIITORULUI: un robot controlat de Inteligența Artificială, pus să recolteze căpșune într-o fermă din Cehia

AGRICULTURA VIITORULUI: un robot controlat de Inteligența Artificială, pus să recolteze căpșune într-o fermă din Cehia AGRICULTURA VIITORULUI: un robot controlat de Inteligența Artificială, pus să recolteze căpșune într-o fermă din Cehia

Roboții controlați de inteligența artificială revoluționează recoltarea căpșunelor în Republica Cehă, permițând o abordare durabilă a agriculturii, cu mai puține resurse ( apă, fertilizanți, mână de lucru ) și fără produse fitosanitare chimice. 

Fravebot, tipuri de roboți construiți de compania cu același nume, cu sediul în Brno, se află în probe, în serele familiei Raěček din apropierea aceluiași oraș din Republica Cehă, unde monitorizează cultura de căpșun și recoltează fructele. 

La Fermele Raěček am început de curând să cultivăm căpșune. Ne-am propus să cultivăm aceste plante, fără să utilizăm pesticide. Pentru a face asta, noi trebuie să știm ce se întâmplă cu plantele. Noi, de regulă, controlăm culturile, să depistăm bolile și dăunătorii și să vedem cât de mult s-au răspândit, dar asta necesită timp, e o treabă solicitantă. Ne-am gândit că nu ar mai trebui să ne bazăm doar pe factorul uman. Am ajuns la concluzia că un automat, un robot, este capabil să preia acest efort și să facă o evaluare precisă, adică să identifice o problemă, să o localizeze, printr-o monitorizare permanentă a culturilor”, a declarat Matej Sklenář, co-proprietar și inginer agronom șef. 

Vezi detalii

În cooperare cu Fermele Raěček am dezvoltat un robot autonom capabil să monitorizeze culturile agricole din spații protejate. Totodată, testăm un al robot care să poată recolta căpșunele și să răspundă cererii crescute din perioada de recoltare. Este conceput și construit să culeagă 25 de kg pe oră, cam atât culege și un muncitor uman. Deci, în prezent, compania Fravebot probează în Fermele Raěček două tipuri de roboți pentru o cultivare mai eficientă și mai ecologică a căpșunelor: Fravebot Scout pentru monitorizarea sănătății plantelor și urmărirea procesului de maturizare și Fravebot Harvestor pentru recoltarea fructelor. Această diviziune a muncii optimizează eficiența. Cultivarea în sistem modern în sere seamănă cu sistemul de producție dintr-o fabrică, deci pot fi aplicate în agricultură aceleași principii ca într-o unitate industrială” așa cum a explicat Vratislav Benes, designerul șef al Fravebot.

​Experții susțin că gestionarea și întreținerea roboților pot deveni operațiuni complexe, care necesită integrarea inteligenței artificiale (AI).

Soluțiile oferite de noi includ, printre altele, colectori de date de la senzori, un router 5G, comunicare, control și administrare de la distanță”, a spus Radik Hofirek, manager de produs, la Siemens. 

Vizionează AICI filmul de prezentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *