Federaţia Naţională a Sindicatelor Exploatanţilor Agricoli (FNSEA) din Franţa convoacă acţiuni de protest „în toate departamentele”, începând de luni, în vederea ”interpelării puterilor publice” cu privire la consecinţele unui Acord UE-Mercosur asupra agriculturii franceze, relatează agenția AFP, citată de News.ro.
Vă recomandăm să citiți și: Fermierii belgieni protestează împotriva acordului UE-Mercosur / Poliția din Bruxelles anticipează perturbări semnificative ale traficului în întreaga capitală miercuri
Mercosur este o organizație internațională din America de Sud. Țările membre sunt Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela.
„Ne vom afla în toate departamentele începând de luni, timp de câteva zile, pentru a face auzită vocea Franţei în timpul (summitului) G20 din Brazilia”, anunţă la postul de radio France Inter preşedintele FNSEA Arnaud Rousseau, în contextul în care agricultorii francezi se opun încheierii unui Acord de liber schimb între Uniunea Euroepană (UE) şi Mercosur.
Ei denunţă acest tratat drept un simbol al unei concurenţe neloiale împotriva producţiei agricole franceze.
Agricultori francezi manifestează din toamnă, uneori spontan, şi prevestesc o mobilizare de mare amploare.
„Nu vom bloca Franţa”, anunţă Arnaud Rousseau şi îndeamnă ca toată luma ”să-şi asume responsabilităţile”.
„Ceea ce vrem este să interpelăm puterile publice. Nu vrem să aducem atingere bunurilor şi persoanelor”, dă el asigurări.
La începutul acestui an, agricultorii au demonstrat în forţă şi au blocat zeci de autrostrăzi şi centura Parisului timp de mai multe zile.
Sindicatele majoritare au îndemnat atunci la un „asediu al capitalei” pe termen nelimitat.
Pentru a dezamorsa situaţia, premierul de atunci Gabriel Attal anunţa o serie de măsuri menite să calmeze furia agricultorilor. El evoca atunci opoziţia Franţei faţă de Acordul UE-Mercosur.