Anghel (Protecția Consumatorului): Susţinem activ crearea aşa-numitelor „Rafturi Româneşti” în marile reţele comerciale

Târg de produse locale în curtea MADR Sursa foto: Facebook MADR

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) susţine activ crearea „Rafturilor Româneşti” în marile reţele comerciale, dedicate exclusiv produselor de origine românească verificată, ceea ce ar ajuta nu doar la o alegere conştientă a consumatorului, ci şi la dezvoltarea unui mecanism de descurajare a fraudei de origine, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Am avut plăcerea să particip la conferinţa “Investiţii în agricultură – strategie pentru viitor”, un eveniment important dedicat viitorului agriculturii româneşti. Am subliniat faptul ca înţelegem pe deplin aşteptările consumatorilor români, care aleg cu încredere produsul autohton, nu doar din patriotism economic, ci şi din convingerea că aleg calitate, prospeţime şi sustenabilitate. Din păcate, frauda de origine rămâne un fenomen prezent în întreaga Europă, iar România nu este ocolită. În mod special în categoria produselor alimentare, cu preponderenta la carnea de porc – unde oferta internă este în continuare limitată – consumatorii întâmpină dificultăţi reale în a identifica cu uşurinţă produsele româneşti la raft”, a scris joi directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a transmis că, în context, ANPC acţionează pe mai multe planuri. Astfel, prin controale tematice, sunt verificate trasabilitatea produselor, conformitatea etichetării şi respectarea legislaţiei europene privind informarea corectă a consumatorului şi sunt sprijinite măsuri concrete de orientare şi informare a consumatorului.

„Una dintre soluţiile pe care le susţinem activ este crearea aşa-numitelor “Rafturi Româneşti” în marile reţele comerciale. Vorbim despre spaţii clar semnalizate, dedicate exclusiv produselor de origine românească verificată – cu etichete distinctive, eventual coduri QR de trasabilitate şi elemente vizuale uşor de recunoscut. Aceste rafturi nu doar că facilitează alegerea conştientă a consumatorului, dar creează şi un mecanism de descurajare a fraudei de origine – fiindcă un produs care nu îşi poate dovedi provenienţa nu poate fi expus acolo”, a mai spus Anghel.

Astfel de iniţiative funcţionează deja în alte state europene: în Polonia – cu marca “Produkt Polski”, în Italia – prin reţeaua “Campagna Amica”, sau în Franţa -“Coin des producteurs locaux” cu zonele dedicate producătorilor locali, a precizat directorul general al ANPC în postarea sa.

Comentarii

  1. Chiar sunt curios cum vor reactiona comerciantii la o astfel de initiativa. As intelege o pozitionare separata a produselor locale, dar impartirea raftului intre produse romanesti si altele poate sa creeze o confuzie la raft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *