Unul dintre cele mai controversate subiecte din nutriție, în prezent, și sunt destule, este grăsimea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cele mai recente dezbateri s-au concentrat pe presupusele pericole ale uleiurilor din semințe. Acum, grăsimile saturate, cum ar fi untul sau chiar seu de vită, au intrat în discuție. Potrivit prevention.com, cele două subiecte sunt legate între ele: cei care sunt împotriva uleiurilor din semințe au început să folosească grăsimile saturate ca înlocuitor, crezând că acestea sunt mai „naturale”.
Cercetătorii au analizat asocierea între consumul de unt și uleiuri vegetale și incidența cancerului și bolilor cardiovasculare
Asta ne aduce la un nou studiu publicat în JAMA Internal Medicine, care a analizat asocierea dintre diferitele niveluri de consum de unt sau uleiuri vegetale (adică uleiuri din semințe) și nivelurile de mortalitate, incidența bolilor cardiovasculare și a cancerului pe termen lung.
Folosind date din studiul Nurse’s Health Study, un studiu de amploare început în 1976, cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare ale peste 220.000 de adulți. Datele au fost colectate prin chestionare privind frecvența consumului alimentar, pentru a determina cantitatea de unt și/sau uleiuri vegetale din dieta participanților pe o perioadă de aproximativ 30 de ani. În categoria „uleiuri vegetale” au fost incluse uleiurile de șofrănel, soia, porumb, rapiță și măsline.
Studiul a descoperit că înlocuirea untului cu ulei vegetal a redus riscul de cancer și boli cardiovasculare
Rezultatele cercetărilor au fost consecvente cu ceea ce arătaseră și alte cercetări anterioare: persoanele care consumau cele mai mari cantități de unt aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer și un risc cu 15% mai mare de mortalitate din orice cauză.
În schimb, participanții care consumau cele mai mari cantități de uleiuri vegetale aveau un risc cu 16% mai mic de mortalitate din orice cauză, un risc cu 6% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și un risc cu 11% mai mic de cancer – beneficiile fiind mai mari cu cât consumul de uleiuri vegetale era mai ridicat.
Cercetătorii au mai descoperit că înlocuirea a doar 10 grame de unt pe zi – mai puțin de o lingură – cu ulei vegetal a dus la o reducere de 17% a deceselor cauzate de cancer și a mortalității generale.
Aceste concluzii sunt în acord cu rezultatele altor studii similare.
Datele din studiu, bazate pe auto-raportările participanților privind consumul de grăsimi alimentare
Totuși – și acesta este un mare “totuși” – există câteva rezerve. Este practic imposibil să se stabilească o legătură definitivă între diete specifice – mai ales la nivel populațional – și rezultatele de sănătate pe termen lung. Oamenii de știință nu pot ține participanții într-un laborator controlat ani de zile. Pentru cercetări de lungă durată, trebuie să ne bazăm pe auto-raportarea consumului alimentar, iar o parte dintre aceste date pot fi inexacte: oamenii pot uita, omite sau chiar minți în legătură cu ceea ce mănâncă.
Ce factori ar mai fi putut influența rezultatele studiul privind grăsimile alimentare
Alți factori pot influența legătura. De exemplu, cei care consumă mai mult unt ar putea, în același timp, să aibă alte comportamente care cresc riscul de boală: o dietă mai procesată, mai puțină activitate fizică sau un risc mai mare de a fuma.
Dietele oamenilor se schimbă în timp. (Deși participanții au completat chestionare o dată la patru ani, este acest interval suficient pentru a reflecta cu adevărat obiceiurile fiecăruia? Poate da, poate nu.)
Toți participanții la studiu au fost asistente medicale. Reprezintă ele populația generală? Poate da, poate nu.
În ciuda acestor posibile limitări ale cercetărilor nutriționale, dieteticienii caută efecte și modele reproductibile. Dacă se obțin aceleași rezultate în mai multe studii similare, este foarte probabil că există un efect real. În acest caz, este foarte probabil că o dietă bogată în grăsimi saturate este asociată cu un risc crescut de boală și deces.
Echilibrul în consumul grăsimilor este cheia menținerii sănătății
Totuși, nu trebuie să evităm complet grăsimile saturate; înseamnă pur și simplu că o dietă care include un amestec de grăsimi este probabil cea mai bună pentru sănătate (cu excepția grăsimilor trans, care sunt clar dăunătoare).
Asta înseamnă să preferăm grăsimile nesaturate (inclusiv uleiurile din semințe, cum ar fi cele de rapiță și soia) și să includem cu moderație și grăsimi saturate, cum ar fi untul.
Poate că nu este cel mai „cool” trend alimentar, dar este cel mai eficient și sustenabil.
