Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale, cum ar fi grâul, orzul, secara și un hibrid între grâu și secară numit triticale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
O dietă fără gluten ajută, potrivit mayoclinichealthsystem.org, la gestionarea simptomelor bolii celiace și a altor afecțiuni medicale asociate cu un consum de gluten.
Beneficiile dietei fără gluten
Acest tip de dietă, fără gluten, a câștigat tot mai multă popularitate și în rândul persoanelor care nu au afecțiuni legate de gluten. Beneficiile declarate ale dietei sunt: îmbunătățirea stării generale de sănătate, pierdere în greutate și creșterea nivelului de energie.
Eliminarea glutenului din alimentație îți poate modifica aportul general de fibre, vitamine și alți nutrienți. Așadar, indiferent de motivele pentru care urmezi o dietă fără gluten, este important să știi cum îți poate afecta aportul nutrițional general, explică nutriționista Kjerste Nett.
Boli care necesită o dietă fără gluten
- Boala celiacă – Aceasta este o afecțiune autoimună în care glutenul declanșează o reacție a sistemului imunitar care dăunează mucoasei intestinului subțire. În timp, această deteriorare împiedică absorbția nutrienților din alimente.
- Sensibilitatea la gluten – Aceasta provoacă unele dintre aceleași semne și simptome asociate cu boala celiacă – dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, „ceață mentală”, erupții sau dureri de cap – deși nu apare deteriorarea țesuturilor intestinului subțire. Studiile arată că sistemul imunitar joacă un rol, dar procesul nu este încă bine înțeles.
- Ataxia glutenică – Este o tulburare autoimună în care glutenul afectează anumite țesuturi nervoase și cauzează probleme de coordonare musculară și mișcări voluntare.
- Alergia la grâu – Asemănătoare altor alergii alimentare, această alergie apare atunci când sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent patogen (virus sau bacterie). Organismul produce un anticorp care declanșează un răspuns imun, ce poate provoca congestie, dificultăți respiratorii și alte simptome.
Echipa ta medicală sau un dietetician te poate ajuta să faci alegeri alimentare adecvate pentru a menține o dietă echilibrată, indiferent de diagnostic.
Ce să cauți pe etichetele alimentelor, dacă vrei să mănânci fără gluten
Când faci cumpărături, trebuie să citești etichetele pentru a verifica dacă produsul conține gluten. Alimentele care conțin grâu, orz, secară sau triticale – sau ingrediente derivate din acestea – trebuie să aibă numele cerealelor menționat pe etichetă.
Conform regulilor FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA), alimentele etichetate ca fiind „fără gluten” trebuie să conțină mai puțin de 20 de părți per milion de gluten.
Etichetele pot include:
- Alimente în mod natural fără gluten
- Alimente preparate care nu conțin ingrediente cu gluten
- Alimente necontaminate cu gluten în timpul procesării
- Alimente care conțin gluten dar au fost procesate pentru a-l elimina
Băuturile alcoolice produse din ingrediente în mod natural fără gluten (cum ar fi strugurii sau boabele de ienupăr) pot fi etichetate ca „fără gluten”. Băuturile produse din cereale care conțin gluten pot avea o etichetă care indică faptul că au fost procesate pentru a elimina glutenul, dar trebuie să menționeze că nivelul de gluten nu poate fi determinat și că pot conține urme.
Alimente procesate care pot conține gluten
Grâul, orzul și secara sunt frecvent întâlnite în alimentele procesate. Glutenul din grâu este adesea adăugat ca agent de îngroșare, liant sau pentru aromă sau culoare. Este esențial să citești etichetele pentru a verifica prezența acestor cereale.
În general, dacă ai recomandare să urmezi o dietă fără gluten, consumă alimente procesate cu prudență. Caută în mod special produse pe bază de porumb, orez, soia sau alte cereale fără gluten.
Medicamentele și suplimentele pot conține gluten?
Unele medicamente (cu sau fără rețetă) pot conține gluten din grâu ca liant. Discută cu medicul sau farmacistul despre medicamentele pe care le iei. Suplimentele alimentare care conțin gluten trebuie să menționeze grâul ca ingredient pe etichetă.
Reguli pentru o alimentație fără gluten, acasă și la restaurant
Pentru persoanele cu boala celiacă, evitarea expunerii la gluten este extrem de importantă.
Sfaturi pentru a evita contaminarea cu gluten:
- Depozitează separat alimentele fără gluten de cele care conțin gluten
- Păstrează suprafețele de gătit și spațiile de depozitare curate și igienizate
- Spală vasele și ustensilele foarte bine
- Citește din timp meniurile restaurantelor online, dacă este posibil
- Mergi la restaurant în perioade mai puțin aglomerate
Rețetele fără gluten pot avea aceeași valoare nutritivă și gust bun ca cele tradiționale. În unele cazuri, pot oferi chiar beneficii suplimentare, cum ar fi un conținut mai mare de fibre și proteine.
