Arad: Coacerea grâului este întârziată pe fondul temperaturilor scăzute, dar nu va fi afectată producţia

România a avut în 2024 o producție agricolă considerabilă FOTO: Freepik

Coacerea grâului este întârziată cu aproximativ două săptămâni, în judeţul Arad, pe fondul temperaturilor “neobişnuit de scăzute” din această primăvară, după cum au constatat specialiştii, care spun însă că producţia nu va fi afectată din punct de vedere cantitativ, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Pavel Ţica, a declarat luni, pentru AGERPRES, că grâul se va coace mai greu din cauză că nu a fost suficient de cald, în timp ce anul trecut coacerea a avut loc mai devreme cu trei săptămâni pe fondul arşiţei.

“Estimăm că avem o întârziere de două săptămâni în dezvoltarea grâului, din cauza temperaturilor neobişnuit de scăzute faţă de normalul perioadei, ceea ce înseamnă că şi recoltarea se va face cel mai devreme începând cu luna iulie. Anul trecut, în schimb, grâul s-a copt mai repede cu trei săptămâni faţă de ceilalţi ani, pentru că a fost arşiţă. Totuşi, întârzierea din acest an nu va afecta producţia, estimăm că va fi una bună, în medie 7.000 de kilograme la hectar. Dacă grâul nu a beneficiat de suficientă căldură, a avut în schimb suficientă apă, pentru că a fost o primăvară cu precipitaţii abundente. Într-un an agricol, adică de la 1 septembrie la 31 august, avem o medie de 500 – 600 de litri pe metru pătrat, iar la această dată avem deja 450 de litri de precipitaţii”, a explicat Pavel Ţica.

Producţia estimată de grâu ar putea fi chiar mai mare decât anul trecut, când a fost în medie de 5.710 kilograme la hectar, dar şi faţă de 2023 – care a avut o medie de 5.210 kilograme la hectar. Fermele cunoscute pentru cele mai bune performanţe ar urma să aibă o producţie chiar de 11.000 de kilograme la hectar.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care 85.000 de hectare au fost cultivate cu grâu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *