VIDEO | Vremea nefavorabilă a întârziat producția de căpșuni și a crescut prețul fructelor / Fermier: „Este cel mai dificil an de când mă ocup de cultivarea căpșunilor”

Vremea nefavorabilă a întârziat coacerea căpșunilor FOTO: G4Food

Cultivator de căpșuni din Maramureș, Dorin Leșe spune că este cel mai dificil an pentru plantația lui, din ultimii opt ani. El spune că vremea nefavorabilă a întârziat foarte mult coacerea acestor fructe. „Am avut și temperaturi negative, ceea ce a dus la o întârziere de cel puțin două săptămâni la producția de căpșuni”, spune el.

Dorn Leșe se ocupă de cultivarea căpșunilor de opt ani, după ce a moștenit o bucată de teren de la bunici, într-un sat de lângă Târgu Lăpuș din Maramureș. „Avem opt ani de când am început prima plantație. Dar acesta cred că este cel mai dificil an din cauza vremii nefavorabile”, spune el.

Plantația se întinde în prezent pe aproape 70 de ari de teren, dar a început cu o suprafață mai mică, de doar 30 de ari. „Am început cu 30 de ari, în câmp deschis, în satul Inău, pe terenul bunicilor. Acum avem cam 50 de ari aici (la Târgu Lăpuș, n.r.), plus terenul bunicilor. Acum avem 20 de ari spații protejate (cu solarii, n.r.), iar restul în câmp deschis”, explică el.

Plantele crescute afară sunt mai expuse

„Se vede diferența. Aici, în solar, sunt o mulțime de fructe coapte, iar cele din câmp deschis abia acum fac flori. Perioada asta cu temperaturile foarte mici au afectat negativ, au întârziat mult față de alți ani, coacerea fructelor. Am avut și temperaturi negative. Florile sunt afectate în principal, cred că o să pierdem o grămadă de flori și de fructe”, mai arată el. Pentru a le feri de îngheț, împreună cu familia sa, a acoperit plantele expuse fructului cu folie de plastic. „Am încercat să le protejăm și deocamdată e destul de bine. Dar frigul întârzie chiar și cu două săptămâni producția”, mai spune el, referindu-se la plantele care nu cresc în solarii.

De altfel, asta a determinat și o ușoară creștere a prețului. Însă clienții care vor să și le culeagă singuri din seră primesc o reducere de 20%. E rentabil, având în vedere că în felul acesta clientul primește cele mai proaspete fructe. Și la preț redus. „Dacă vor să și le culeagă singuri, facem o reducere de 20% din preț”, mai spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *