Cea mai recentă prognoză pe cinci ani realizată de IGD, o societate de consultanță din domeniul distribuției, arată că magazinele de tip discount vor fi canalul fizic de vânzare cu amănuntul cu cea mai rapidă creștere la nivel global. Raportul Global Discount Trends Report creditează această creștere la un nivel anual de 5,2% până în 2029. Se estimează, astfel, că pe sectorul discount retail, vânzările vor crește cu 217 miliarde USD la nivel global între 2024 și 2029.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Analiștii implicați în raport subliniază că este „extrem de important” atât pentru comercianți, cât și pentru furnizori, să înțeleagă factorii cheie care vor impulsiona creșterea acestui canal pe termen scurt și mediu, pentru a-și putea planifica și adapta strategiile.
În Marea Britanie, de exemplu, importanța canalului discount, care ocupă locul al treilea la nivel global ca valoare, este deja în creștere. Prognozele indică o majorare de peste 19% a vânzărilor între 2024 și 2029, canalul urmând să atingă o cotă de piață de 16,6%. Și în Italia, lanțul Lidl are în lucru un nou tip de format citadin în centrul orașului Milano, extinderea în centrul marilor orașe cu locații de proximitate fiind o parte din strategia de viitor a grupului cu capital german.
Potrivit raportului, Europa rămâne „centrul de greutate” al acestui segment, IGD precizând că cele mai mari 14 țări după cota de piață a canalului discount sunt din această regiune, cu o cotă de peste 23% din vânzările globale până în 2029.
Sectorul discount retail începe să crească și în afara Europei
Cu toate acestea, se remarcă o creștere promițătoare și în alte părți ale lumii, odată cu apariția de noi jucători regionali, extinderea discounterilor în piețe noi și focalizarea comercianților pe dezvoltarea mărcilor proprii de discount.
Piețele din Europa Centrală și de Est, precum și Portugalia, oferă „perspective solide” pentru creșterea acestui canal, având rate ridicate de penetrare și creștere a vânzărilor până în 2029.
Toate regiunile, cu excepția Asiei, sunt așteptate să înregistreze creșteri ale cotei de piață pentru discounteri, impulsionate de trecerea cumpărătorilor către acest canal și de extinderea continuă a rețelelor. Cu toate acestea, doar o singură piață din afara Europei — Canada — este prevăzută să depășească o cotă de 15% pentru segmentul discount în 2029.
„Creșterea continuă a magazinelor de tip discount nu poate fi ignorată. Furnizorii trebuie să identifice oportunități de colaborare, iar competitorii trebuie să înțeleagă cum să răspundă”, afirmă Dan Butler, analist senior la IGD.
„Raportul nostru evidențiază tendințele care împing discounterii înainte, inspirate de cercetarea noastră globală, în ciuda dominației europene. Identificăm piețele cu cel mai bun potențial de creștere și principalii actori, pe baza datelor și prognozelor noastre pe cinci ani”, mai adaugă el.
Care sunt rețelele cu cele mai mari previziuni de creștere
Potrivit raportului, lanțurile cu capital german Lidl și Aldi vor „continua să domine canalul”. Se estimează că vânzările cumulate ale celor doi discounteri vor depăși 320 miliarde USD până în 2029. Împreună, Aldi și Lidl vor reprezenta 34% din vânzările globale ale canalului discount în acel an.
Lidl, Aldi și alți 18 operatori vor contribui la 83% din creșterea suplimentară a vânzărilor în perioada 2024–2029 și „ar trebui să fie în centrul oricărei strategii de dezvoltare în acest segment”.
„Prin înțelegerea factorilor cheie de creștere și adaptarea strategiilor în consecință, companiile nu doar că pot prospera, ci pot deveni lideri în transformarea peisajului comerțului alimentar”, subliniază raportul.
„Viitorul canalului discount este promițător și plin de potențial. Pe măsură ce segmentul evoluează, cei care acționează strategic vor culege roadele. Acum este momentul să acționați, să inovați și să conduceți revoluția comerțului discount”, concluzionează analiza IGD.