Alimentele antiinflamatorii sunt recomandate de nutriționiști în cazul persoanelor care suferă de dureri articulare și se confruntă cu artroza: sănătatea articulațiilor este influențată și de alimentație, iar o dietă bogată în alimente antiinflamatorii poate fi de ajutor. Artroza, numită și osteoartrită, este o afecțiune cronică ce provoacă durere, rigiditate și uzura articulațiilor, accelerând îmbătrânirea acestora. Boala este cauzată de degenerarea articulațiilor, care se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dureroase, mai ales în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Deși nu există un tratament definitiv, ci doar terapii simptomatice, o dietă adecvată poate ajuta la gestionarea bolii, așa cum arată unele studii științifice, scrie revista italiană La cucina italiana.
„Deși nu există alimente cu proprietăți medicamentoase în sine, multe dintre ele, integrate într-o dietă variată și echilibrată, contribuie la reducerea inflamației cronice silențioase și a stresului oxidativ, susținând astfel sănătatea articulațiilor”, explică dr. Stavroula Pagkrati, medic chirurg specializat în ortopedie și traumatologie și consultant nutrițional.
Ce este artroza
„Artroza este una dintre cele mai răspândite boli degenerative cronice care generează inflamație articulară”, spune dr. Pagkrati. Factorii de risc includ predispoziția genetică, uzura cauzată de eforturi repetate, excesul ponderal, sedentarismul. De asemenea, este mai predispus la acest tip de afecțiune sexul feminin.
Se estimează că artrozele afectează 10% dintre bărbații și 18% dintre femeile peste 60 de ani, fiind o cauză majoră de dizabilitate la vârstnici. Simptomele variază de la ușoare la severe și includ: durere articulară (în special la genunchi, umeri, glezne, mâini, șolduri și coloană), rigiditate matinală sau după inactivitate, umflarea articulațiilor, deformări, reducerea funcționalității și chiar pierderea mobilității.
Legătura dintre inflamație și artroză
Inflamația este un mecanism de apărare al corpului împotriva agresiunilor externe, implicând sistemul imunitar. Inflamația acută este benefică, dar când persistă devine cronică de joasă intensitate, alimentând boli degenerative precum artroza. Factorii ambientali, în proporție de peste 70%, contribuie la producerea radicalilor liberi, provocând stres oxidativ și inflamație cronică. Alimentația și stilul de viață sunt factori modificabili, deci putem acționa pentru a preveni sau atenua inflamația articulară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum ajută alimentația în reducerea simptomelor
Deși nu există un tratament pentru artroză, tratamentul include medicamente antiinflamatorii, infiltrații și uneori intervenții chirurgicale. Studiile recente au analizat alimentația ca factor de risc sau, dimpotrivă, ca suport terapeutic. Dieta mediteraneană s-a dovedit eficientă în reducerea durerii, rigidității și inflamației, îmbunătățind markerii degenerării cartilajului. Se recomandă un regim alimentar bogat în fibre, fructe și legume proaspete, leguminoase, semințe, pește și grăsimi sănătoase, evitând alimentele ultraprocesate.
Un stil alimentar bazat pe vegetale integrale, combinate cu mișcare, somn suficient, gestionarea stresului, relații sociale pozitive și evitarea fumatului sau a alcoolului, poate preveni sau amâna debutul artrozei și îmbunătăți simptomatologia.
„Există alimente care își pot exercita acțiunea antioxidantă și antiinflamatoare atât direct, cât și indirect, prin intermediul sănătății microbiotei intestinale, adică populația de bacterii, virusuri și ciuperci care trăiesc în intestinul nostru și care joacă un rol fundamental în răspunsul imunitar. O alimentație dezechilibrată, dimpotrivă, provoacă o supraproducție de radicali liberi, care cauzează stres oxidativ asupra celulelor, îmbătrânire celulară și inflamație cronică silențioasă de grad scăzut.
Este vorba mai ales de obiceiuri alimentare nesănătoase, precum mesele foarte bogate (adică concentrarea caloriilor zilnice în 1-2 mese), mâncatul pe fugă, nerespectarea postului nocturn și o dietă constant hipercalorică. Pe lângă modul de a mânca, și tipul și cantitatea alimentelor influențează inflamația cronică”, explică specialista citată.
Impactul negativ al alimentelor ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate (UPF), consumate frecvent și în exces, agravează simptomele artrozei, mai ales la nivelul genunchilor, crescând inflamația și deteriorarea cartilajului. Exemple: cereale rafinate pentru mic dejun, gustări ambalate, dulciuri, iaurturi cu fructe, mezeluri, băuturi îndulcite, sucuri, sosuri, mâncăruri gata preparate. Acestea conțin grăsimi hidrogenate și aditivi care alterează echilibrul microbiotei și întrețin inflamația cronică.
Consumul ridicat de carne și zahăr favorizează inflamația. Carnea conține grăsimi saturate și colesterol care stimulează compuși pro-inflamatori. Zahărul rafinat și produsele pe bază de făină albă (pâine, paste, pizza, biscuiți, prăjituri), alături de zaharurile din miere, siropuri și sucuri, duc la formarea radicalilor liberi, stres oxidativ și inflamație.
Top 10 alimentele antiinflamatorii recomandate în cazul artrozelor
-Varza (și alte legume crucifere) – conține fibre prebiotice și glucozinolați, compuși antiinflamatori și antioxidanți.
-Kiwi – foarte bogat în vitamina C, esențială pentru sinteza colagenului din cartilaje.
-Nuci și semințe – bogate în omega-3, vitamina E și fitonutrienți cu efect antiinflamator.
-Fasole (și alte leguminoase)– sursă excelentă de fibre și fitonutrienți, susține diversitatea microbiotei.
-Pătrunjel (și alte ierburi aromatice) – furnizează vitamina C și fitonutrienți care sprijină sănătatea intestinului.
-Ghimbir – condiment cu efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.
-Ulei de măsline extravirgin – conține grăsimi mononesaturate și polifenoli ce stimulează antioxidanții naturali ai corpului.
-Sardine – pește mic, bogat în omega-3, protejează celulele cartilajului de stresul oxidativ.
-Chefir (și alte alimente fermentate) – bogat în probiotice care echilibrează microbiota intestinală.
-Apă – hidratează cartilajul articular, esențială pentru elasticitate și regenerare.
