Reprezentanți din industrie infirmă criza ofertei de fistic pe piețele internaționale din cauza ciocolatei Dubai, spunând că ar fi doar o strategie de marketing

experti din sector infirma criza ofertei de fistic generata de ciocolata dubai Sursa foto: Pixabay

Nu se poate vorbi despre o lipsă de ofertă în ceea ce privește fisticul, contrar unor opinii recent apărute, explică o serie de reprezentanți din acest sector, potrivit portalului de specialitate fruitnet.com. Argumentul este că producția din Turcia și Iran a fost mai mare și recolta mai bogată, referitor la ultimul sezon.

Mai mult, opiniile privind o presupusă lipsă de fistic pe piața internațională ar putea fi o strategie de marketing menită să impulsioneze vânzările de acestei specialități de ciocolată, potrivit sursei citate.

Un articol publicat săptămâna trecută în Financial Times sugera că succesul comercial „meteoric” al așa-numitei ciocolate Dubai a declanșat o creștere atât de mare a cererii de fistic, încât ar fi provocat o „criză de aprovizionare”, într-un moment în care disponibilitatea globală era deja sub nivelul obișnuit.

„Este doar o diversiune,” a declarat expertul britanic în nuci și fructe uscate, Darren Cheshire, fost buyer în acest sector. „Este adevărat că aprovizionarea cu marfă provenită de la ultima recolte este mai redusă, dar a devenit vizibilă cam în același timp cu promovarea ciocolatei Dubai, însă nu există o relație de cauzalitate între cele două.”

Producția de fistic 2024/2025, cea mai mare din ultimul deceniu

Conform cifrelor Consiliului Internațional al Fructelor Uscate și Nucilor, producția mondială de fistic în coajă este estimată la 1,16 milioane de tone în 2024/25 — cel mai mare volum din ultimul deceniu și mult peste media de zece ani, care este de puțin sub 750.000 de tone.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În California, totalul producției ar putea fi printre cele mai scăzute din ultimii ani, în jur de 500.000 de tone, dar acest lucru este normal, având în vedere ciclul de producție alternativ al fisticului, în care un an cu recoltă bogată este urmat de unul cu producție scăzută.

Pe de altă parte, Turcia și Iranul, ceilalți doi mari furnizori globali, înregistrează producții mai mari decât estimările inițiale și semnificativ mai ridicate față de anul 2023/24.

„Per ansamblu, cererea de fistic rămâne puternică pe toate piețele, subliniind dinamica pozitivă pentru o creștere pe termen lung”, se menționează într-un raport de piață publicat la începutul acestui an, referitor la oferta din SUA.

În Turcia, producția ultimului sezon aproape s-a dublat

În Turcia, fenomenul ciocolatei Dubai pare să fi generat o creștere neașteptată a cererii interne. Însă producția record a țării, de 465.000 de tone în acest sezon, depășește cu mult cele 275.000 de tone înregistrate în 2023/24.

Iranul, la rândul său, a produs cu aproximativ 22% mai mult fistic în acest an, ajungând la circa 230.000 de tone. Deși temperaturile ridicate au redus procentul de produs comercializabil, exporturile țării până la sfârșitul lunii ianuarie au crescut cu 80% față de campania precedentă, atingând 102.000 de tone.

Vittoria Calcagni, director de relații publice la compania italiană de top în fructe uscate și nuci, Besana, este de acord că impactul ciocolatei Dubai a fost supraestimat.

„Dacă ne uităm la datele globale, datorită Turciei și Iranului, volumul total este mai mare decât cel din anul 2023/24”, explică ea.

„În general, există o cerere mare de fistic, datorită diverselor campanii promoționale și a utilizării acestuia ca produs special pentru îmbogățirea multor produse industriale. Această tendință este prezentă deja de câțiva ani, iar promovarea din Dubai a contribuit, cu siguranță. Prețurile au crescut, iar disponibilitatea produsului decojit este într-adevăr mai scăzută.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *