Se întâmplă de multe ori să cumpărăm foarte mult de mâncare, mai ales când sunt și mese importante de sărbători la orizont. Iar când vine vorba de Paște, riscul de cumpărături excesive privește mai ales ouăle și, după ele, brânzeturile. Poate avem în minte să preparăm mult mai multe aperitive pe care în final nu le mai preparăm, poate am gândit că le vom folosi cumva în zilele cu mese în familie dar am pregătit deja multe altele și nu mai e nevoie de ele. Pe principiul „să fie”, riscăm mereu să fim excesivi în a găti, dar și în a cumpăra.
Dar ce facem dacă, totuși, nu am reușit să calibrăm foarte bine cumpărăturile și ne-am trezit cu mai multe ouă și brânzeturi? Cum le putem conserva corect? Ouăle crude și ouăle fierte se conservă la fel sau trebuie temperaturi diferite?
Știai că ouăle roșii se țin la frigider în cutie cu capac ermetic?
Potrivit publicației gastronomice cookist.it, ouăle deja fierte se pot conserva în frigider mai multe zile, cu sau fără coajă. Dacă vrem să le ținem în coajă – de Paște e musai, fiind vorba de ouă roșii, este suficient să le așezăm într-un recipient cu închidere ermetică, pe care să îl poziționăm pe unul dintre rafturile frigiderului. Nu pe ușă, pentru că deschizând și închizând frigiderul pot surveni variații de temperatură deloc neglijabile, care e recomandat să fie evitate. Când? Imediat după ce le-am fiert și răcit, adică la circa 2 h după fierbere, respectiv, colorare, în cazul celor de Paște. Chiar dacă sunt fierte și nu crude, ouăle încep treptat să se degradeze dacă sunt ținute la temperatura camerei, existând riscul unor noi contaminări bacteriene, inclusiv cu salmonella, explică sursa citată.
În cazul în care le-am decojit dar nu le putem consuma imediat, recomandarea este ca ouăle să fie așezate într-un bol cu apă rece în frigider, pentru a preveni uscarea lor. Apa trebuie schimbată zilnic, dar bolul nu trebuie acoperit, pentru a împiedica eventuale microorganisme anaerobe să se reproducă. Decojite se pot păstra așa maxim 2 zile, iar în coajă și închise în cutie până la un maxim de 7 zile.
Și mai există și o altă metodă extrem de interesantă, provenită din gastronomia anglo-saxonă: ouă fierte conservate în oțet, precum ardeii sau castraveții. Este mai puțin recomandată congelarea ouălor fierte, pentru că tind să își piardă structura, albușul devine ca guma iar gălbenușul se sfărâmă foarte ușor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum și cât pot păstra la frigider ouăle proaspete
În cazul ouălor crude cumpărate din comerțul oficial, proaspete, cel mai bun loc pentru a le păstra este frigiderul, pe rafturile din mijloc, în interiorul ambalajului lor carton care le protejează de lovituri dar evită și o eventuală contaminare încrucișată. Există acel suport pe ușa frigiderului creat pentru ouă dar nu este neapărat punctul idel, dat fiind că ușa se deschide des și temperatura poate varia, mai ales vara.
Recomandarea generală pentru ouă, așa cum scrie și pe ambalaj, este ca temperatura frigiderului să fie undeva între 2- 4 °C, până la data înscrisă pe etichetă și pe coajă. Conform legii, termenul minim de valabilitate este de 28 de zile începând cu ziua de producție.
Nu este contraindicat a fi congelate, separate de coajă, ouăle crude, dar și în acest caz își pot modifica puțin structura. Din acest motiv, o metodă mai practică este de a separa albușul de gălbenuș și a congela separat cele două componente. Dar, dacă o facem, este esențial ca ele să fie porționate pentru a putea decongela doar ce consumăm la moment. Nu este recomandat a fi ținute în congelator mai mult de 3-4 luni. De ținut cont că bacteria Salmonella nu dispare prin congelare, motiv pentru care este obligatoriu ca ouăle să fie bine gătite înainte de a fi consumate.