Ce țări europene își secătuiesc resursele de apă dulce? / România are un consum care depășește pragul considerat critic

buzau Foto: Pixabay

Cel mai recent raport al Observatorului European al Secetei (EDO) prezintă un tablou îngrijorător al secetei în sudul, estul și centrul Europei. Peninsula Iberică se confruntă cu cele mai critice condiții, cu mai multe avertizări roșii, rezultatul alternării perioadelor de secetă și a precipitațiilor intense din iarnă și primăvară, transmite Euronews, citat de G4Media.

În 2023, Spania avea deja cel mai mare teritoriu afectat de secetă, cu 34.000 km pătrați, urmată de Polonia cu 24.000 și Lituania cu 20.000.

În același timp, avertizările portocalii sunt prezente în zone întinse din Italia, Grecia, Cipru, Polonia, Belarus, cea mai mare parte a Ucrainei, precum și Irlanda, Scoția și câteva puncte din Germania și Franța.

Utilizarea crescândă a resurselor de apă nu duc la ameliorarea situației.

Conform celui mai recent indice al exploatării apei, consumul de apă dulce a atins un nivel record de 5,8% din totalul resurselor disponibile. Valorile de peste 20% sunt în general considerate un semn de penurie de apă.

Cipru se confruntă de departe cu cea mai critică situație, cu o utilizare a resurselor de apă dulce de 71%, urmat de Malta cu 34% și România cu 21%.

Letonia, Croația, Suedia, Slovacia, Lituania, Slovenia, Finlanda și Luxemburg au înregistrat valori ale indicelui WEI+ sub 1%, indicând că nu se află în condiții de stres hidric.

În ceea ce privește tendința pe parcursul deceniului 2012-2022, Italia a raportat cea mai mare rată de creștere a utilizării apei dulci, cu o creștere de aproape 7%, urmată de Turcia cu aproape 6% și Malta cu 4%.

„Până la mijlocul secolului, se estimează că frecvența și intensitatea valurilor de căldură și a secetei vor crește în cea mai mare parte a Europei”, afirmă Agenția Europeană de Mediu.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Prin urmare, este important ca practicile de gestionare a terenurilor să fie ajustate corespunzător în timp util și ca strategiile de adaptare naționale și ale UE să fie puse în aplicare în mod eficient.”

La ultima lor reuniune, țările Med9 – Franța, Croația, Cipru, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania – au prezentat idei de combatere a secetei, precum sisteme inteligente de irigații, tehnologii de protecție a culturilor, sisteme de conservare a apei, precum și culturi modificate genetic.

Dar Banca Europeană de Investiții consideră că cheia este intensificarea reciclării apelor reziduale.

„Mai mult de 80% din apele reziduale sunt irosite”, a declarat expertul în domeniul apei al băncii, Maria Diamanti.

„Apa uzată nu este o problemă. Este o sursă extrem de valoroasă de apă, nutrienți și energie. Trebuie să schimbăm modul în care le tratăm și să facem din recuperarea resurselor de ape uzate o prioritate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *