Artă murală cu imagini sugestive cu mâncare care acoperă zidurile cu graffitti violente/ CIBO și alți 11 artiști șterg ura cu artă

Înlătură termenul: Artă murală cu imagini sugestive cu mâncare care să acopere zidurile cu graffitti violente Artă murală cu imagini sugestive cu mâncare care să acopere zidurile cu graffitti violente Foto: cibooooo.com

La Verona, o expoziție cu 50 de fotografii documentează o inițiativă artistică colectivă imaginată de Pier Paolo Spinazzè, cunoscut ca CIBO: „Este modul nostru de a lansa un apel către comunitate: să acționăm acum, înainte să fie prea târziu”.

BEST BEFORE. Street Art Against a Rancid Future este titlul expoziției de fotografie care are loc între 12 aprilie și 29 iunie 2025 la Forte Sofia din Verona. Prin obiectivul celebrei fotografe americane Martha Cooper, expoziția spune povestea unei acțiuni colective de street art inițiate de CIBO – artistul și activistul care acoperă simbolurile neofasciste de pe pereți cu desene gastronomice.

Această intervenție artistică, realizată în secret în luna martie, a luat forma unui „festival neautorizat” la care au participat unsprezece dintre cei mai apreciați artiști de stradă din Italia și din străinătate: Claudiano.jpeg, Clet, Eron, Mantra, Millo, Ozmo, Pablos, Pao, Pixel Pancho, Plank și Zed1.

„De peste 20 de ani, acopăr lucrurile urâte de pe pereții Veronei cu imagini delicioase din bucătărie – explică CIBO (pseudonimul lui Pier Paolo Spinazzè). Deseori muralele mele sunt vandalizate, pentru că șterg svasticile, iar cei care le-au desenat se întorc să reafirme acele idei bolnave. Așa că m-am gândit: de ce să nu cer ajutorul colegilor pe care îi respect și care împărtășesc aceleași valori ca mine? Așa s-a născut această colaborare spontană – un proiect artistic minunat, ca toate lucrurile care se nasc firesc. Unsprezece artiști internaționali, fotografiați de Martha Cooper, care a venit să ne ajute să documentăm aceste momente – pentru că street art-ul, fiind efemer, are nevoie de fotografie pentru a-i păstra memoria.”

Expoziția prezintă aproximativ 50 de fotografii, care surprind renașterea unor lucrări semnate de CIBO, anterior mutilate de simboluri și mesaje neofasciste. Pe parcursul unei rezidențe artistice de o lună în zona Veronei, artiștii au răspuns cu entuziasm la invitația lui CIBO, restaurând și reimaginând muralele vandalizate și transformând fiecare intervenție într-un mesaj puternic în favoarea drepturilor omului și libertății de exprimare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În total, au fost refăcute unsprezece lucrări, aflate în Verona și împrejurimi, toate fiind ținte frecvente ale grupurilor extremiste. Toate aceste momente au fost imortalizate de Cooper, care a surprins atât procesul de regenerare artistică, cât și actul de opoziție civică. „Fotografiile expuse sunt gândite ca o memorie vizuală a proiectului, un arhiv urban al rezistenței, dar și o reflecție asupra naturii efemere a artei stradale – despre legătura ei cu contextul și despre tensiunea dintre ceea ce dispare și dorința noastră de a păstra”, spune curatoarea Sara Maira.

Un element special este și locația expozițieiForte Sofia, o veche fortificație austriacă amplasată pe colinele din nord-vestul Veronei, pe via Monte Novegno.

CIBO este cunoscut pentru stilul său inconfundabil care transformă ură în imagini culinare pline de culoare. De altfel, de câteva luni, este și ilustrator pentru revista „I Piaceri del Gusto”. De ani de zile, el duce o luptă artistică împotriva intoleranței. Lucrările sale – adesea atacate de grupări extremiste – au fost punctul de plecare pentru această acțiune colectivă.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, într-un moment istoric fragil – spune CIBO – era nevoie de un gest puternic. De aceea am invitat artiști consacrați și emergenți să-și unească forțele pentru a reda sensul și frumusețea muralelor distruse. Este modul nostru de a lansa un apel către comunitate: acționați acum, înainte să fie prea târziu.”

„Dintre toți cei unsprezece, eu sunt singurul care acoperă svasticile cu mâncare – zâmbește CIBO – ceilalți, toți antifasciști, și-au păstrat stilul propriu, iar colaborarea a fost o adevărată bucurie. A fost interesant să găsim un echilibru între stiluri diferite, sau să evidențiem diferențele atunci când stilurile semănau prea mult. A fost un proces frumos, care m-a împlinit și profesional: e una să reacționezi spontan și să acoperi o svastică în stradă, e altceva să faci parte dintr-un proiect colectiv de asemenea amploare.”

Fiecare mural restaurat, și fotografia aferentă din expoziție, transmite un mesaj clar vizitatorilor: reflectați și acționați.

În „Zygaena Trifolii”, lucrare semnată de CIBO și Mantra, svasticile sunt acoperite cu o coregrafie vizuală de molii și larvele lor, armonizate cu asparagi verzi înfloriți. Fuziunea cromatică devine un puternic simbol antifascist, amintindu-ne că frumusețea și biodiversitatea sunt acte de rezistență și mărturii ale libertății.

Într-o altă lucrare, „Ris-orto”, creată de CIBO și Eron, un grătar transformat într-un cimitir vegetal, din care răsar dovlecei rezilienți, iar o porumbiță a păcii pare suspendată într-un echilibru fragil. Lucrarea provoacă privitorul să reflecteze asupra speranței într-o lume în declin.

Vernisajul are loc sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 18:30, cu DJ set și food truck-uri până la miezul nopții.
Începând cu 13 aprilie, expoziția se vizitează cu programare de luni până vineri, iar sâmbăta, duminica și în zilele de sărbătoare este deschisă între orele 9:00-13:00 și 14:00-19:00.

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul oficial: www.cibooooo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *