O serie de mișcări de boicot au apărut în replică la recentele schimbări de politică ale Statelor Unite ale Americii, inclusiv decizia Washingtonului de a întrerupe sprijinul acordat Ucrainei și anunțarea unor tarife vamale pentru Europa, în ceea ce adepții cred că va pune o anumită presiune asupra administrației americane, scrie economedia.ro, preluând o analiză Euronews.
După Danemarca și Canada, un protest de această natură are loc și în Suedia. Mai multe grupuri Facebook care solicită boicotarea produselor americane au câștigat rapid un număr semnificativ de urmăritori sau de membri. Un grup, „Boykot varer fra USA”, a adunat aproape 67 000 de membri, în timp ce altul, „Bojkotta varor från USA”, are peste 70 000.
Grupurile îndeamnă membrii să nu mai cumpere produse americane importante, fiind vizate brandurile McDonald’s, Coca-Cola, Nike și Levi’s, și să nu mai utilizeze servicii precum Netflix, Google și Airbnb. Pe lista de produse boicotate se află, de asemenea, și Tesla, aflată în proprietatea lui Elon Musk, unul dintre apropiații președintelui american Donald Trump.
„Simt că trebuie să fac ceva”
Jannike Kohinoor, creatoarea grupului Bojkotta varor från USA, a declarat că s-a simțit obligată să facă ceva în ciuda faptului că este cetățean suedez. „Când nu pot vota la alegerile din SUA sau să demonstrez pe străzi în Statele Unite, simt că trebuie să fac ceva”, a spus ea.
Pe pagină, membrii împărtășesc recomandări cu privire la opțiunile alternative la bunurile și serviciile din SUA, însă pentru unii, schimbarea nu este atât de evidentă pe cât ar părea. „Este greu, pentru că totul are o influență americană. Așa că este teribil de dificil. Ar trebui să boicotezi aproape totul”, a declarat un cumpărător suedez.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Un alt client a spus că înțelege inițiativa, dar a admis că poate fi dificil să convingi oamenii să se alăture „pentru că mergi și îți faci cumpărăturile obișnuite și poate că nu te gândești întotdeauna de unde provin”.
Kohinoor a spus că a fost criticată pentru că a creat grupul mișcării pe Facebook, care este deținut de conglomeratul american de tehnologie Meta. „Nu avem o alternativă mai bună”, a spus creatoarea grupului. „Este vorba despre reunirea oamenilor și crearea unei mișcări. Cred că trebuie să te schimbi treptat, pe măsură ce apar alternative”, a mai spus ea.