Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău a lansat o nouă campanie de distribuire gratuită a unor kituri cu seminţe, pentru grădinarii şi pasionaţii din România, fiind selecţionate soiuri exotice, precum spanacul urcător, crizantema comestibilă, kiwano, dar şi varza de Buzău sau tipuri de tomate, transmite Agerpres.
Campania se desfăşoară în perioada 1-10 februarie, timp în care BRGV va distribui 500 de kituri conţinând 15 soiuri selecţionate cu seminţe de tomate cherry-Simila, Rapsodia, Vitamina, tomate sălbatice Matilda, seminţe de Lophanthus, salată Dochia, busuioc roşu – Săvârşin, crizanteme comestibile, spanac urcător Ludovic şi Rubra, Luffa Galia, varză toamnă de Buzău, gogoşar Favorit, ridiche de lună Roşie timpurie şi Cucumis metuliferus – kiwano.
„Am propus un kit din 15 soiuri din diverse varietăţi, scopul este de a urmări comportamentul acestor soiuri, unele care nu au mai fost cultivate în România, în diverse condiţii de mediu din diverse zone ale ţării. Spanacul de malabarar, puţin cunoscut la nivelul ţării, avem un soi nou de kivano pe care îl oferim, crizantemele comestibile, un soiul nou de tomate Matilda care este obţinut dintr-o varietate sălbatică, deosebit şi rezistent la agenţii patogeni, la temperaturi scăzute sau ridicate”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul BRGV, Costel Vînătoru.
„Solicitările sunt foarte mari, nu cred că o să le putem satisface pe toate”
Pentru a beneficia de kitul gratuit, persoanele interesate vor trebui să trimită un mesaj privat pe pagina de Facebook a BRGV până în data de 10 februarie, urmând să achite doar contravaloarea transportului.
„Solicitările sunt foarte mari, nu cred că o să putem satisface toate solicitările, nu avem posibilitatea tehnic, iar resursele sunt limitate. Nu este o rea-voinţă, nu putem să facem faţă şi nu ne-am aşteptat la această mare de solicitări. Solicitările curg din toată ţara, vedem cum putem să trimitem”, a mai precizat Costel Vînătoru.
BRGV deţine un portofoliu cu peste 20.000 de genotipuri de plante medicinale, flori şi soiuri de legume, principalul rol al instituţiei fiind cel de conservare a resurselor genetice vegetale, pe termen scurt, mediu şi lung, în concordanţă cu legislaţia internaţională.