Inteligenţa artificială deschide noi orizonturi și în ceea ce privește distribuirea mai eficientă în teren a produselor chimice destinate să lupte cu buruienile și dăunătorii. Și asta, în condițiile în care se consideră că folosirea lor în cantități mari începe să creeze rezistență și să le scadă eficiența, ceea ce poate duce în timp la un cerc vicios.
Folosind tehnici precum învățarea automată („machine learning”) și viziunea computerizată („computer vision”), fermierii pot acum identifica și pulveriza buruienile cu o precizie care înainte era de neimaginat, scrie Revista Ferma. Această tehnologie nu numai că reduce utilizarea erbicidelor, ci și minimizează daunele asupra mediului, sporind în același timp randamentul culturilor. Mai mult, cu ajutorul acelorași sisteme AI, producătorii trec la un nivel superior, dezvoltând noi produse pentru protecţia plantelor.
Limitele pe care le comportă metodele tradiționale de eliminare a buruienilor au devenit tot mai evidente în ultimii ani, iar cererea pentru controlul sustenabil al buruienilor a crescut. Această schimbare a determinat adoptarea de noi strategii, care să fie atât eficiente, cât și responsabile faţă de mediu.
Cum funcționează sistemele AI în lupta cu controlul buruienilor
Sistemele bazate pe inteligență artificială folosesc camere video și algoritmi sofisticați pentru a identifica buruienile cu o precizie extrem de fină. Cu ajutorul sistemelor dezvoltate de agricultura de precizie (o varietate de senzori, inclusiv camere și GPS), această tehnologie combină învățarea automată cu viziunea computerizată pentru a analiza imaginile cu fiecare plantă/buruiană în parte şi fac posibil controlul direcţionat, reducând astfel aplicarea erbicidelor și impactul asupra mediului.
Pe măsură ce scade eficacitatea erbicidelor convenționale, marile companii agricole precum Bayer, Corteva și Syngenta pariază pe inteligenţa artificială pentru a accelera dezvoltarea de noi erbicide, fungicide și insecticide, se arată într-un articol publicat de Wall Street Journal.
Rolul extins al AI în agricultură
Rolul inteligenţei artificiale în agricultură se extinde însă dincolo de simpla accelerare a dezvoltării de noi produse chimice. AI permite, de asemenea, analize timpurii de toxicitate, esențiale pentru pesticidele utilizate pe culturile pentru consum uman, ceea ce ajută şi la asigurarea siguranței mediului și a eficienței costurilor.
CropKey, de exemplu, dezvoltat de Bayer Crop Science, este o abordare inovatoare pentru proiectarea şi descoperirea de noi produse de protecție a culturilor, care va permite companiei să atingă noi niveluri de precizie și durabilitate, fiind în același timp excepțional de eficientă. CropKey proiectează molecule cu ajutorul Profile Driven Discovery, un sistem care permite crearea de soluții bazate pe profiluri de siguranță și durabilitate predefinite, care depășesc standardele actuale. Bayer Crop Science își propune să lanseze zece produse de succes în următorii zece ani pentru a sprijini fermierii din întreaga lume, aşa cum a anunțat compania în vara anului 2024.
Tehnologia bazată pe inteligenţa artificială i-a permis companiei Bayer Crop Science să dezvolte un nou erbicid, Icafolin, programat să fie lansat în 2028 în Brazilia, marcând prima introducere a unui nou erbicid în peste treizeci de ani.
Syngenta, la rândul său, estimează că inteligenţa artificială ar putea reduce intervalul de timp de la descoperirea până la comercializarea unui pesticid de la 15 la 10 ani și ar putea reduce testele de laborator și de teren cu 30%. Aceasta vine ca o dezvoltare semnificativă într-o industrie în care introducerea de noi erbicide a cunoscut o relativă stagnare în ultimii zeci de ani.