Dobrogea este o regiune istorică a României caracterizată de o diversitate atât în ce privește populația, cât și în ce privește gastronomia, muzica sau cultura. Dar această diversitate nu putea lipsi din sectorul vinurilor, după cum arată Valentin Ceafalău într-un articol publicat pe pagina de web a Concours Mondial de Bruxelles. După o istorie a viticulturii din regiunea viticolă Dobrogea, prezentată pe scurt, campionul mondial la degustări de vinuri „în orb” vorbește despre prezentul cultivatorilor de viță de vie și a producătorilor de vinuri din regiune.
„În Dobrogea, 16.948 de hectare de podgorii (2017) sunt cultivate, răspândite în patru DOC-uri distincte: Murfatlar (cea mai mare regiune viticolă din Dobrogea), Babadag, Adamclisi și Sarica Niculițel. În trecut, regiunea era cunoscută pentru vinurile albe dulci, în special din Chardonnay, însă astăzi vinificația este foarte diversă, variind de la vinuri albe și roșii seci la vinuri spumante și dulci. În ultimii 10 ani, segmentul vinurilor rosé a crescut rapid în popularitate în Dobrogea, fiind printre cele mai apreciate din țară. Clima aridă permite unor producători să lucreze în mod ecologic. Cele mai importante soiuri plantate aici sunt Fetească Albă, Fetească Regală, Aligoté, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Pinot Noir și Syrah”, arată el.
Turismul viticol, o parte importantă a economiei
Și turismul viticol joacă un rol important în economia locală. Pe lângă Delta Dunării din partea de nord a regiunii, care atrage anual sute de mii de turiști, în zona de sud, turiștii sunt atrași de stațiunile și litoralul Mării Negre. „Turismul de litoral reprezintă o piață importantă pentru vinurile românești, cu o cerere foarte mare pentru vinuri albe, rosé și spumante, a căror imagine este asociată cu Dunărea, marea și obiceiurile specifice zonelor de coastă. Cu un accent pus pe consumul de vinuri în cluburi, la concerte, pe plajă și în piața de vacanțe, multe crame investesc în crearea de wine bar-uri, restaurante, hoteluri și locații de concerte pentru a atrage turiști”, mai arată el.
Regiunea Dobrogea situată în sud-estul României, între Dunăre și Marea Neagră, se află la o altitudine de 71 de metri, cu o perioada anuală de însorire poate depăși 300 de zile, în timp ce precipitațiile sunt foarte scăzute, cu o medie de 150-200 mm între aprilie și octombrie, ceea ce duce adesea la secetă, având o climă mai caldă comparativ cu alte regiuni.
Despre evenimentul ce va avea loc în martie mai puteți citi detalii aici:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food: