Ce trebuie să faci neapărat înainte de a găti sau consuma legumele din conserve. Clătitul legumelor este un pas esențial, dar nu este singurul

Sursa foto: Pixabay Sursa foto: Pixabay

Legumele în conservă sunt o opțiune pe care merită să o iei în calcul atunci când cele proaspete nu sunt disponibile. Deși sunt mai puțin fresh decât cele congelate, conservele de legume au câteva avantaje: pot fi depozitate în cămară, au durată de valabilitate mare și foarte mare, conțin nutrienți valoroși, deși în cantitate mai redusă decât cele proaspete sau congelate și pot fi consumate ca atare sau gătite rapid. Un beneficiu este și costul lor mai mic decât al legumelor proaspete ori congelate. Pentru a le consuma, în cea mai bună variantă, ia în calcul câteva lucruri care trebuie făcute înainte. 

Cutii de tablă sau borcane de sticlă?

Fiecare dintre variante are plusuri și minusuri. Cele de tablă feresc conținutul de acțiunea luminii, astfel că vor avea mai multe vitamine, iar culoarea legumelor va fi mai intensă, dar pot conține cantități mari de BPA (bisfenol-A), un compus chimic frecvent utilizat în stratul protector din interiorul conservei de tablă, care are scopul de a preveni reacțiile chimice dintre metal și conținut. În peste 90% din conserve există BPA, concentrația acestuia fiind cu atât mai mare cu cât distanța dintre data de fabricație și cea utilizării este mai mare. 

Efectele negative ale BPA sunt contradictorii, unele studii l-au asociat cu un risc mai ridicat de boli de inimă, diabet de tip 2 și disfuncții sexuale masculine. Poți minimiza efectele negative alegând să folosești conserve cu data de fabricație cât mai recentă sau pe cele ambalate în borcane de sticlă. Dezavantajul acestora din urmă este că legumele sunt expuse la lumină. În plus, nu toate tipurile de legume pot fi conservate în recipiente de sticlă. 

Spală recipientul înainte de a-l deschide 

Indiferent de tipul conservei sau de conținutul acesteia este indicat să o speli înainte de a deschide. Produsele de acest tip parcurg deseori un drum lung între locul unde sunt produse și rafturile magazinelor. Din acest motiv este recomandat, înainte de a deschide orice conservă, să o speli pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată cu germeni și bacterii care pot produce boli digestive. 

De asemenea, profită de acest moment pentru a identifica semnele de alterare, cum ar fi umflarea, îndoirea sau ruginirea conservei. În oricare dintre aceste situații nu este indicat să consumi conținutul, chiar dacă aparent acesta arată bine. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Verifică cu această ocazie și data de expirare. Toate conservele trebuie marcate cu două date, cea de fabricație și cea de expirare. Termenul de expirare depășit pentru conserve, mai ales pentru cele cu un conținut dulce, uleios și puțin acid, le face improprii consumului, existând risc de botulism.

Clătește insistent legumele din conservă

Legumele conservate, de tipul reddy-to-eat, așa cum este cazul pentru mazăre, fasole verde și galbenă, fasole boabe, năut, linte, porumb dar și în cazul ciupercilor și al măslinelor în saramură, este indicat să fie clătite sub jet de apă rece, înainte de a fi folosite. 

În procesul de conservare se adaugă sare, zahăr și conservanți. Clătirea îndepărtează o bună parte dintre acestea. Este de asemenea indicat să clătești foarte bine fasolea boabe, mai ales pe cea pe care o vei utiliza în saltate, așa cum este în conservă și să nu folosești apa de la conservele de năut, utilizat adesea ca substitut vegan pentru albușurile de ou, decât dacă optezi pentru conserve de calitate superioară, fără conservanți. 

Dacă crezi că o parte din gustul legumelor se pierde prin clătire, călește legumele, bine scurse, câteva minute în unt înainte de a le mânca sau adăuga în salate. Măslinele în saramură, pe care le-ai spălat, pune-le în ulei vegetal sau ulei de măsline, pentru a le pune în valoare gustul.  

Cum alegi cele mai bune conserve 

  1. Optează pentru legume conservate în apă sau în sucul lor natural, în loc de saramură sau sirop. Aceste variante sunt mai sănătoase, având un conținut redus de sodiu și zahăr adăugat.
  2. Atunci când cumperi conserve de fasole, linte sau alte leguminoase, verifică eticheta pentru mențiuni precum „fără sare adăugată” sau „conținut redus de sare”. Acestea absorb o mare cantitate de sare.
  3. Alege conserve ambalate în cutii care nu conțin bisfenol A (BPA), sau pe cele ambalate în recipiente de sticlă. Eticheta corectă trebuie să menționeze dacă exista sau nu BPA, iar dacă această referire lipsește complet renunță să mai cumperi respectiva marcă de conserve. 
  4. Optează pentru conserve ambalate în cutii sau recipiente de sticlă care au o lista foarte scurtă de ingrediente, ideal limitată la legumele și apa, fără adaosuri inutile precum arome artificiale, conservanți sau coloranți.
  5. Respectă unele dintre aceste recomandări și pentru celelalte tipuri de conserve de pește, carne sau fructe, dar și atunci când cumperi alimente conservate pentru animalele de companie. 

Conservele de legume reprezintă o opțiune versatilă și convenabilă, care te poate ajuta să economisești timp și bani, bucurându-te în același timp de mese delicioase și nutritive. Prin înțelegerea diferitelor tipuri de conserve disponibile și alegerea celor mai bune opțiuni, poți valorifica la maximum avantajele pe care acestea le oferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *