Fiertul unui ou poate părea un proces destul de simplu, dar cu mici secrete putem face ca ouăle să fie mult mai ușor de curățat. Dincolo de faptul că, în prezența unor mici adaosuri în apa în care fierb, vom avea în final o textură mult mai plăcută. Și, în funcție de ce anume adăugăm, chair și gustul poate fi mai bun. Practic, adăugând ceva în apă, coaja ouălor se va desprinde mult mai bine și ne ajută să nu mai aruncăm mare parte din albușul care rămâne de multe ori prin de ea. Iată mai jos o serie de mici secrete pe care le propune tastingtable.com.
Înainte de toate, un rezultat bun ține în primul rând de gradul de fierbere și de cât de tare vrem să iasă, în funcție și de preferințe dar și de faptul de a-l putea, eventual, folosi mai departe în alte preparate: sandviș, salată sau eventual peste paste. Motiv pentru care e mai bine să cronometrăm, din momentul în care apa cu ouăle adăugate deja în ea începe să fiarbă.
Un timp de gătire de trei minute produce un ou cu gălbenuș foarte moale și albuș semi-moale. După patru minute, vei avea un ou în care albușul este în mare parte ferm, tare, dar gălbenușul încă moale, lichid. Iar după cinci minute de fierbere, albușul va fi ferm, iar gălbenușul va avea o textură cremoasă. Gălbenușul unui ou fiert șase minute va fi încă puțin moale, în timp ce șapte minute de gătire duc la clasicul ou fiert tare. Depășid această limită și mergând spre opt până la zece minute, ouăle devin deosebit de tari, chiar prea mult, pentru cei mai mulți
Cel mai important secret pentru ca ouăle fierte să se desprindă de coajă
Un cunoscut specialist în alimentație, Harold McGee, autorul celebrei lucrări On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen, afirmă că îFine modulocea mai bună garanție pentru o coajă ușor de curățat este să foloseșim ouă nu foarte proaspete. Și asta pentru că albușul ouălor mai vechi are un pH mai ridicat, ceea ce face ca acesta să adere mai puțin de membrana care învelește pe interior coaja, după ce oul se coagulează.
Însă există și un mic risc, dat de ph-ul mai alcalin al ouălor nu foarte proaspete: uneori coaja poate crăpa la fierbere. În acest caz, recomdarea este de a adăuga câțiva stropi de oțet în apa de fierbere. Acest fapt nu va împiedica crăparea, dar va ajuta ca albușul să se coaguleze mult mai rapid, astfel încât să nu se împrăștie în apă. Este acceptabil orice tip de oțet, dar cel alb este ideal. Iar în lipsa lui, puțin suc de lămâie are același rol.
În ceea ce privește cantitatea necesară, sunt recomandate circa 3 linguri la fiecare litru de apă. Cu condiția să scoatem rapid ouăle din apă imediat ce sunt gata, pentru a nu se impregna cu gustul lui.
Dar, revenind la capitolul ouă nu prea proaspete ca să li se curețe mai ușor coaja, nu mereu e posibil asta, exceptând situația în care nu le folosim imediat. În sistemul alimentar actual ouăle ajung foarte proaspete la consumatori, dar există și în acestă situație o soluție: o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu adăugată la fiecare litru de apă folosită la fierbere. Singura mică limită: ouăle pot căpăta un ușor gust care aduce a sulf, dar foarte vag, nu deranjează.