Proiectul ”Eva”, robotul conceput să culeagă fructe mai rapid decât omul; mașina se află, în prezent, în teste, în Australia

Proiectul ”Eva”, robotul conceput să culeagă fructe mai rapid decât omul; mașina se află, în prezent, în teste, în Australia Proiectul ”Eva”, robotul conceput să culeagă fructe mai rapid decât omul; mașina se află, în prezent, în teste, în Australia

Start up-ul Ripe Robotics a fost lansat în 2019, având un capital de pornire de 100.000 de dolari, pentru a concepe și fabrica un robot de cules fructe. După câteva experimente, a creat, în 2021, robotul Eve/Eva, aflat, în prezent, în faza de testare. Între timp, firma a reușit să strângă, în total, 850.000 de dolari, incluzând și salariile personalului implicat în proiect. 

„Facem progrese remarcabile în ceea ce privește viteza, am reușit să creștem viteza de culegere a fructelor cu 30%, în ultimele două luni”, spune Hunter Jay, CEO la Ripe Robotics.

„Trebuie să ne asigurăm că lucrurile pe care le facem în hală vor funcționa efectiv și pe teren”, a spus Hunter Jay, CEO. 

”Condițiile din câmp sunt foarte diferite față de cele din hală,  acolo avem de înfruntat starea vremii, coronamentul pomilor, terenul neuniform”, a mai precizat Jay.

Eve a parcurs un drum lung și acum își alege primele coșuri pe care le  umple aproape la fel ca un culegător uman.

„Încărcăm în coș, Eva nu este cu adevărat rapidă în acest moment, dar este concepută să depășească viteza unui om și poate funcționa 24/7, pe măsură ce o îmbunătățim, va deveni mai rapidă.”

Pe măsură ce robotul „învață” și progresează, acesta va deveni mai fiabil și mai rapid. În acest moment recoltează, în mare parte, mere, dar Eva poate culege și fructe cu sâmburi. În cazul merelor, Eva distinge deja care sunt coapte sau nu, depistează fructele afectate și dimensiunile diferite ale acestora. Acest lucru poate fi aplicat pe diferite soiuri. În timp ce culege fructe, robotul poate colecta date despre o gamă largă de factori și va putea, în curând, să monitorizeze fructele pe tot parcursul sezonului. În viitor, totul, de la rărirea copacilor, tăierea și pulverizarea substanțelor va fi făcut de robot.

Culegerea se face folosind o ventuză moale care nu va deteriora fructele, întregul proces de la pom la coș este conceput pentru a fi blând cu fructele.

„Facem progrese bune în ceea ce privește viteza, am crescut deja viteza cu 30% în ultimele două luni. Scopul este să fie de trei ori mai rapid până  anul viitor”, a spus Hunter.

„Nu vom vinde sau închiria roboții, în schimb vom continua să taxăm pe coș, la fel ca lucătorii umani. Suntem foarte mândri de cât de ieftin am făcut totul până în prezent, am cheltuit doar 850.000 USD, în total, incluzând și  salariile.

„Acum încercăm să obținem noi fonduri pentru a merge mai departe. În trecut, am avut investiții din subvenții guvernamentale, din zona capitalurilor de risc. Principalele noastre teste sunt în Australia, dar vorbim și cu oameni din SUA, UE și Marea Britanie și ne vom extinde la nivel global.”

foto cover Ripe Robotics

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *