Spanacul (Spinacia oleracea), originar din Asia Centrală, este una dintre cele mai versatile legume cu frunze verzi. Conține vitamine și antioxidanți care protejează împotriva bolilor cronice și promovează sănătatea creierului, inimii și ochilor, potrivit Health. Spanacul poate fi consumat în orice formă, crud, gătit sau congelat. Specialiștii în nutriție au identificat șase beneficii majore ale consumului de spanac.
Iată care sunt acestea:
-
Ajută la gestionarea tensiunii arteriale
Spanacul este o sursă de nitrați, care sunt substanțe chimice naturale. Nitrații deschid vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul de sânge și ușurează stresul asupra inimii.
Într-un studiu publicat în 2016, un grup de șapte femei și 11 bărbați au consumat patru băuturi bogate în nitrați, inclusiv o băutură de spanac. Cercetătorii au descoperit că nivelul nitraților din sânge al participanților a crescut după ce au consumat băuturile.
Băutura cu spanac a scăzut și tensiunea arterială. Tensiunea arterială diastolică, sau numărul de jos pe o citire a tensiunii arteriale, indică cantitatea de presiune din arterele tale între bătăile inimii. Cercetătorii au observat că tensiunea arterială diastolică a rămas scăzută timp de cinci ore după ce au consumat băuturile cu spanac și salată de rucola.
-
Ajută la protejarea împotriva bolilor
Cercetările au descoperit că compușii din spanac pot reduce stresul oxidativ. Stresul oxidativ este un dezechilibru de antioxidanți și radicali liberi sau substanțe dăunătoare care vă dăunează celulelor. Unele dovezi sugerează că stresul oxidativ crește riscul apariției mai multor boli cronice, inclusiv cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2.
Acei compuși influențează pozitiv, de asemenea, expresia genelor, sau „pornirea” anumitor gene, în inflamație și metabolism. Consumul unei cantități mai mari de spanac poate proteja împotriva bolilor cronice.
-
Este o sursă de antioxidanți
Spanacul oferă antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și protejează împotriva bolilor. Antioxidanții din spanac includ kaempferol, quercetina, miricetina și izorhamnetina, toate fiind flavonoide. Acești compuși au un efect de protecție împotriva cancerului, bolilor de inimă și bolilor inflamatorii.
-
Este bogat în nutrienți
Spanacul este foarte bogat în nutrienți, deși are un conținut scăzut de calorii. O porție de trei căni oferă peste 300% din necesarul zilnic (DV) pentru vitamina K. Leguma cu frunze verzi oferă, de asemenea, peste 160% și 40% din DV pentru vitamina A și vitamina C. Vitaminele K și A susțin oasele puternice, iar vitamina C ajută la vindecarea rănilor.
Spanacul conține 45% din DV pentru folat, o vitamina B care ajută la formarea globulelor roșii și ADN-ului. Spanacul furnizează, de asemenea, fier, magneziu, potasiu, calciu și cantități mici de alte vitamine B.
-
Poate sprijini sănătatea ochilor
Luteina, un antioxidant din spanac, poate reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD). Această boală oculară poate estompa vederea ascuțită, centrală, esențială pentru citire și conducere. AMD este o cauză principală a pierderii vederii pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Prevenirea este esențială, deoarece nu există nici un tratament pentru AMD.
Cercetările au descoperit că spanacul bogat în luteină crește densitatea optică a pigmentului macular (MPOD). Acest pigment acționează ca ochelarii de soare interni pentru a vă proteja ochii. Scăderea MPOD este un factor de risc pentru degenerescența maculară.
-
Ar putea reduce riscul declinului cognitiv
Efectele antiinflamatorii ale spanacului îl fac un bun aliat împotriva declinului cognitiv legat de vârstă. Un studiu publicat în 2015 a urmărit modelele alimentare și abilitățile cognitive ale a peste 900 de adulți cu vârsta cuprinsă între 58 și 98 de ani timp de aproximativ cinci ani. Persoanele care au consumat zilnic una sau două porții de legume cu frunze verzi aveau aceleași abilități cognitive ca și cei cu 7,5 ani mai tineri decât ei.
Valori nutritive ale spanacului
Spanacul are un conținut scăzut de calorii și aproximativ 91% din masa sa este alcătuită din apă. O porție de o cană de spanac crud are următorii nutrienți:
- Calorii: 6,9
- Grăsimi: 0,117 grame
- Sodiu: 23,7 miligrame (mg)
- Carbohidrați: 1,09 g
- Fibre: 0,66 g
- Zaharuri adăugate: 0 g
- Proteine: 0,858 g
Riscurile consumului de spanacul
Spanacul se consumă în mod normal gătit, dar când e consumat crud, îți păstrează toți nutrienții intacți. Specialiștii însă recomandă alternarea modurilor în care este gătit spanacul și evitarea gătirii îndelungate a acestuia. Este important să consumați spanac crud pentru un aport maxim de luteină.
Cercetările au descoperit că, în schimb, gătit la microunde, spanacul își păstrează cel ai bine vitamina K. Gătit la aburi se reduce semnificativ vitamina C, iar fiert, scade și nivelul de vitamina E, însă avantajul este că îi crește nivelul de vitamina A.
Atenție, însă! Din cauza conținutului de oxalat de calciu, consumul excesiv de spanac poate favoriza apariția calculilor renali oxalici. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi ar trebui să limiteze consumul de spanac.