Agenţia Bulgară pentru Siguranţa Alimentelor, mediator între România şi Turcia în cazul vitelor oprite la frontieră/ Organizațiile pentru protecția animalelor reclamă condițiile oribile în care sunt ținute vacile

Bulgaria Turcia vite Sursa foto: DNAgrar

La Agenţia Bulgară pentru Siguranţa Alimentelor (BABH) a avut loc o întrevedere, unde s-a discutat despre situaţia privind transportul de vite româneşti blocat la frontiera bulgaro-turcă, la Punctul de Trecerea a Frontierei Kapitan Andreevo – Kapikule. La întâlnire, au participat ministrul bulgar adjunct al agriculturii şi alimentaţiei, Deian Stratev, inspectorul-şef sanitar veterinar al Bulgariei, Ilian Kostov, directorul executiv al BABH, dr. Svetlozar Patarinski, consulul onorific al României în Bulgaria, Daniel Mazilu, şi directorul coordonator adjunct sanitar veterinar Laszlo Nagy.

În cadrul întâlnirii, a fost adoptată propunerea BABH, împreună cu autorităţile veterinare române, de a trimite o scrisoare autorităţilor veterinare turce pentru a asigura posibilitatea descărcării animalelor în punctele de aşteptare pentru animale vii de la PTF Kapikule, potrivit cerinţele Regulamentului (CE) 1255/97 al Consiliului, care va garanta respectarea cerinţelor privind bunăstarea animalelor.

Partea română a acceptat faptul că Republica Bulgaria nu poate interveni, deoarece este vorba despre relaţii comerciale între două entităţi economice, în speţă între firma română exportatoare şi firma turcă beneficiar. În plus, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/404 al Comisiei şi cu Regulamentul delegat (UE) 2020/692, nu există nicio prevedere ca animalele să fie returnate şi transportate din nou pe teritoriul Republicii Bulgaria, care este o frontieră a UE.

Republica Turcia nu este inclusă în lista din Anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/404, potrivit căreia este permisă reintrarea animalelor vii în UE. BABH, în rolul său de mediator, a solicitat o soluţionare rapidă şi reciproc acceptabilă a cazului dintre România şi Turcia, subliniind importanţa cooperării dintre ţări şi bunăstarea animalelor.

Situația animalelor este dramatică

“Vitele vii calcă pe cele moarte, își fac nevoile acolo, nu se pot mișca”, povestește Stefan Dimitrov de la organizația “Animale Invizibile”, într-o relatare directă de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Kapitan Andreevo. Acolo, deja de peste 10 zile, peste 40 de vaci sunt închise într-un camion, pentru că Turcia nu le permite animalelor să intre pe teritoriul său din cauza unor suspiciuni nefondate de potențială infecție, iar Bulgaria nu admite întoarcerea acestora pe teritoriul său în țara lor de origine – România.

Statul bulgar se scuză cu o legislație europeană care interzice intrarea animalelor din terțe state, deși vacile nu au intrat efectiv în Turcia, ci au rămas la punctul de trecere a frontierei.

În plus, reimportul în UE a unui animal respins, transportat dintr-o țară terță, este posibil în anumite condiții (Regulamentul (UE) 2017/625), se arată în poziția organizației „Animale Invizibile” transmisă presei. Potrivit acestora, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (BABH) refuză și ea să descarce vacile, astfel încât acestea nu pot fi îngrijite.

Singura posibilitate oferită de Turcia este ca animalele să fie sacrificate de urgență pe teritoriul său. Acolo nu există nici măcar cerințe de asomare înainte de sacrificare, iar animalele simt și trăiesc suferința în fiecare moment, mai arată asociația „Animale Invizibile”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *