Dezbaterea globală asupra apei/ Brazilia va trebui implicată, deoarece deține 12% din rezerva mondială

brazilia, apa Lacul de acumulare Brădișor din Vâlcea (Sursa foto: G4Food)

Diplomația braziliană trebuie să participe la dezbaterile și negocierile care decurg din raportul dat publicităţii săptămâna trecută de Comisia Globală pentru Economia Apei (GCE), creată la inițiativa Olandei cu sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Printre alte propuneri se numără stabilirea de taxe, calculul subvențiilor, lupta împotriva risipei şi un pact global pentru conservarea apei ca bun comun.

Deţinătoare a 12% din toată apa dulce disponibilă în lume, Brazilia va fi inevitabil afectată de deciziile care pot fi luate în forumurile multilaterale pe această temă, motiv pentru care ar trebui să preia conducerea dezbaterilor, potrivit Rador Radio România.

Scenariul conturat de Comisie este dezolator. Mai mult de jumătate din producția mondială de alimente va fi în pericol în următorii 25 de ani dacă nu se iau măsuri pentru conservarea mediului, punând capăt distrugerii ecosistemelor de care depinde ciclul apei dulci.

Jumătate din populația lumii se confruntă deja cu o lipsă de apă. Aproximativ 3 miliarde de oameni și mai mult de jumătate din producția mondială de alimente se află în zone în care disponibilitatea apei este în scădere.

Situația tinde să se agraveze, iar țările sunt deja rămase în urmă. Trebuie să se facă multe lucruri pentru a atinge obiectivele studiului. Cu o agricultură puternică, cu un rol de lider în exporturile de alimente și cu 210 milioane de locuitori, Brazilia este un mare consumator de apă. De asemenea, este responsabil pentru o mare risipă.

Unul dintre obiectivele raportului este de a pune capăt ideii conform căreia apa este o resursă naturală care este întotdeauna disponibilă. După ce s-a confruntat, în doi ani, cu două secete severe în nord și în eentru-vest, țara ar trebui să știe deja că nu este chiar așa.

Comisia înțelege că acesta este un bun comun care leagă țări și regiuni. Are o legătură directă cu schimbările climatice și cu pierderea biodiversității, motiv pentru care afectează toate obiectivele de dezvoltare durabilă.

Stabilirea unui preț pentru apă și calcularea cât de mult este subvenționată ajută la eficientizarea consumului acesteia. Este greu să fii împotriva conceptului, unul dintre subiectele de pe agenda reuniunii mondiale specifice planificate de Națiunile Unite pentru 2026. Discuția a fost deschisă odată cu lansarea raportului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *