Fructele și legumele fac parte din orice dietă echilibrată, înainte de toate în dieta mediteraneană. Se întâmplă însă uneori ca atunci când le consumăm să ne balonăm, chiar și dacă e vorba de cantități exagerate. Iată mai joc o explicație complexă și nuanțată a posibilelor cauze ale acestui fenomen oferită de un gastroenterolog italian, dr. Sonia Seligmann, oferită publicației gazzetta.it.
Dintre legume, au acest efect în special cruciferele – varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, kale etc. La fel, ceapa și unele varietăți de salată. Iar dintre fructe, au acest efect bananele, strugurii, prunele, dar în general toate fructele dacă sunt excesiv de coapte, sau uscate, explică medicul gastroenterolog.
Posibilele cauze ale balonării, mai vechi și mai recent descoperite
Cauzele balonării pot să nu fie, de multe ori, legate de fructele și legumele pe care le consumăm. Un efect limitat îl pot da fibrele pe care le conțin aceaste alimente, spune ea, iar un consum exagerat. Mai ales în situația persoanelor care nu consumă în mod obișnuit alimente vegetale de acest tip.
Dar, o altă explicație ar putea fi o stare generală de inflamație la nivelul mucoaselor, care se poate datora intoleranțelor sau alergiilor alimentare neidentificate. De exemplu, la lactoză sau la gluten. În aceste situații, balonarea poate fi mai serioasă.
Însă, balonării începe să-i fie atribuită, mai nou, și o altă cauză, care a intrat de curând în vizorul cercetătorilor. Și anume, balonarea și gazele intestinale ar putea fi cauzate de vârfurile glicemice și de alterări ale sistemului hormonal, în special în situația unui nivel prea scăzut al așa zișilor hormoni ai fericii, cum sunt endorfinele, serotonina și dopamina. Se crede că fructele și legumele pot amplifica o anume tendință înspre balonare activată însă de aceste cauze primare, în special în cazul femeilor, spune medicul chestionat pe subiect.
Cum putem evita balonarea
Dincolo de investigarea medicală a cauzelor, putem activa și mici strategii care să limiteze pe cât posibil problema. În primul rând, explică medicul italian, este indicat să ne obișnuim să consumăm porții mai mici. Totodată, să alegem o varietate cât mai mare de legume și fructe, de mai multe ori pe zi.
O altă soluție este aceea de a mesteca foarte bine, lent, fapt care face să ingerăm mai puțin aer, care limitează fermentarea excesivă în intestin. În plus, mai ales în cazul fructelor, ea recomandă a nu fi consumate când sunt extrem de coapte, din același motiv: în contact cu aerul fermentează și mai mult.
Încă o posibilitate este aceea de a asocia fructele și legumele cu alte alimente care pot contrabalansa tendința de balonare. De exemplu, banana cu puțin unt de arahide este o combinație plăcută dar totodată benefică în acest sens.
Un alt remediu util, consumul de inulină, o categorie specială de fibre, fie ca integratori, fie din alimentele vegetale. Se regăsesc cu precădere în anghinare, praz, sparanghel, ceapă și usturoi. La fel, ea recomandă și aportul de pectină în același scop, care se regăsește în special în gutui și mere.
O bună soluție care poate merge direct la cauzele balonării, când problema persistă, este aceea de a ajuta flora bacteriană cu prebiotico și probiotice.