Ce meniu au cantinele școlare în Spania. Părinții pot achita o masă caldă, bine echilibrată nutrițional, pentru copii. Sau îi pot lua în pauza de masă să mănânce acasă. Există și cazuri în care masa la școală este gratuită

meniu scolar Foto: G4Food

Spre deosebire de orarul școlilor din România (două schimburi, uneori trei) și coșmarul părinților aflați la muncă („cine ia/duce copilul la/de la școală”), în Spania, școlile se desfășoară într-un singur interval care începe la 9 dimineața și se termină la 3-4 după amiază, cu o pauză de prânz.

În această pauză, părintele poate opta pentru varianta de a plăti masa de prânz la cantina școlii sau a lua copilul acasă pentru a mânca. În plus, părinții cu copii mici, până în 12 ani (vârsta legală până la care un copil nu poate fi lăsat neînsoțit), se pot învoi de la serviciu sau își pot modifica orarul de lucru, astfel încât să asigure programul copilului.

Câte mese ia copilul în spațiul școlar și cine achită contravaloarea lor. Care sunt costurile

Copiii vin la școală cu micul dejun luat, iar prima pauză, în care pot consuma o gustare, este pe la mijlocul zilei, în jur de 11. Gustarea și-o aduc micuții de acasă.

Pentru masa de prânz (care se ia în intervalul 13-15), copiii care mănâncă la școală, au un spațiu amenajat cu mese și primesc un meniu care este comunicat săptămânal părinților. Oferta este de obicei între două tipuri de meniu, cu structură asemănătoare. Costul lunar al acestuia este de aproximativ 200 de euro.

Părinții care doresc să ia masa acasă împreună cu copiii, îi pot lua la începutul pauzei și aduce la final. După ce copiii au terminat masa, li se permite să se joace în curte, sub supraveghere, până la finalul pauzei.

Copiii peste 14 ani pot ieși în afara școlii, neînsoțiți, dar este nevoie de acordul scris al părinților. Ei pot merge la masă acasă, pot lua prânzul în oraș sau pot consuma mâncarea cu care au venit la pachet. Vorbim aici de școlile de stat sau în sistem mixt (public-privat).

La școlile private, prânzul este cel mai adesea sub formă de cantină cu catering. Copiii au de ales între mai multe variante, dar structura meniului este cam aceeași ca la stat. Celor care vin cu pachete de mâncare de acasă li se pun la dispoziție cuptoare cu microunde pentru a încălzi mâncarea. Prețul este tot în jur de 200 de euro pe lună.

Există și o categorie de copii (cei care au ajutoare de mâncare din cauza veniturilor scăzute ale părinților, copiii cu dizabilități) care primesc prânzul fără ca familia să achite costurile. Acestea sunt plătite de guvernul regional, dar trebuie făcută o solicitare și obținută o aprobare înainte de începerea anului școlar.

Cum se realizează meniul elevilor

Principiile care stau la baza realizării acestor meniuri sunt impuse de guvern (regional sau/și local). Iată de pildă cum descrie Comunitatea Madrid că ar trebui să arate un meniu pentru copii:

„O dietă sănătoasă este o dietă variată, care conține alimente din diferite grupe; echilibrată, incluzându-le cu o frecvență adecvată și suficientă, ținând cont de mărimea porției necesare pentru a acoperi recomandările în funcție de vârstă și/sau individ. Astfel, pentru a planifica un meniu complet și sănătos, trebuie să-l structurăm în felul următor: primul fel, al doilea fel cu garnitură, desert, pâine și apă. În acest fel, oferim posibilitatea unui aport alimentar variat și echilibrat, cu includerea alimentelor reprezentative din grupele alimentare de bază.”

Și merge mai departe, detaliând că pentru primul fel și/sau garnitură trebuie folosite cereale și leguminoase (paste, orez, leguminoase, cartofi), precum și legume și verdețuri, iar al doilea fel trebuie să conțină o sursă de proteină animală (carne sau pește). Desertul este întotdeauna un fruct sau un produs lactat, iar singura băutură acceptată este apa. De altfel, copiii au la îndemână, în incinta școlii, un rezervor de apă de unde se pot alimenta gratuit.

Părinții trebuie să informeze conducerea școlii despre intoleranțele/alergiile copiilor sau restricții alimentare (religioase, vegetariene, vegane), iar pentru aceste cazuri va fi propus un meniu specific.

Există recomandări standard despre cum trebuie alcătuit meniul unei zile, cel săptămânal sau lunar. Școlile apelează la nutriționiști, care îi ajută în realizarea unei structuri nutriționale corecte și complete.

Iată un exemplu de meniu pentru o zi:

meniu scolar
Sursa foto: Comunitatea Madrid

 

Citește și Cum funcționează cantinele școlare în Italia și cât îi costă pe părinți mesele copiilor.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *