OPINIE. Agricultura Spaniei: Diversitate climatică, tehnologii avansate și exporturi de succes / ”Piața spaniolă a forței de muncă în agricultură are un mare deficit, este nevoie de lucrători din alte țări pentru a acoperi cererea”

agricultura Spania, agricultură, inovații, climă Cultivarea măslinilor / Sursa foto: ID 161675824 | En © Jdjuancimail | Dreamstime.com

Agricultura din Spania se remarcă printr-o productivitate și profitabilitate economică superioară în comparație cu alte țări, inclusiv România. Juan, un spaniol din Valencia, căsătorit cu o româncă, a relatat pentru G4Food cum vede situația agriculturii din țara sa și diferențele față de ce a întâlnit în România. Spania se află, alături de Franța, în topul celor mai productive țări din Comunitatea Economică Europeană, atât datorită diversității sale climatice, cât și tehnologiilor avansate folosite în agricultură.

Unul dintre principalele avantaje ale Spaniei este varietatea de climate de care dispune, de la clima continentală și mediteraneană, până la zone cu ghețari sau deșerturi. Această diversitate permite producerea unei game variate de produse agricole.

Spania folosește irigații de înaltă eficiență și sere, ceea ce ajută la creșterea producției chiar și în fața secetei. Irigațiile prin picurare sunt o practică ecologică populară, contribuind la sustenabilitatea agriculturii. „În fața secetei folosim irigarea și serele, fie prin picurare, fie prin aspersiune, în funcție de produs, prima fiind mai ecologică”, a declarat interlocutorul nostru pentru G4Food.

Digitalizarea agriculturii. Infrastructură modernă și sprijin logistic avansat

Un alt aspect important este digitalizarea agriculturii, care este bine implementată în Spania, ceea ce face posibilă obținerea unei producții mai mari dintr-o suprafață dată. Aceasta, împreună cu inovarea continuă a tehnologiilor agricole, cum ar fi dezvoltarea unor specii mai productive și mai rezistente la schimbările climatice, contribuie la creșterea constantă a performanței agriculturii spaniole.

„În România ești la ani-lumină de această infrastructură, asta face ca mărfurile tale să fie mai scumpe și duce la faptul că poți produce mult și bine, dar ești obligat să imporți”, a precizat el.

În Spania, spre deosebire de România, fermierii beneficiază de infrastructură modernă și sprijin logistic avansat, inclusiv porturi maritime, căi ferate și o rețea rutieră bine dezvoltată, care facilitează exporturile de produse agricole.

„Există ajutoare pentru fermieri din partea Uniunii Europene și a guvernului spaniol, iar fermierii își asigură culturile în caz de catastrofe ecologice”, a menționat Juan.

El subliniază importanța acestor infrastructuri pentru competitivitatea pe piața internațională, menționând că Spania exportă o cantitate impresionantă de produse agricole, precum struguri, portocale și măsline. În România, lipsa unei astfel de infrastructuri eficiente face ca exporturile să fie mai costisitoare, iar acest lucru reduce competitivitatea fermierilor locali.

Spania, cel mai mare producător de struguri din Eruropa

Spania, agricultură, inovații, climă
Struguri de masă în pungi / Sursa foto: flickr

Spania se află, de asemenea, în fruntea producției de vin, fiind cel mai mare producător de struguri din Europa. Diferențele dintre podgoriile spaniole și cele românești sunt evidente, cele din Spania fiind mult mai mari și gestionate cu susținerea unor companii mari, ceea ce le permite să fie mai productive și să atragă investiții semnificative.

Spaniolul amintește, de asemenea, despre marile plantații de portocali și măslini din țara iberică, gestionate eficient pentru a maximiza producția și conservarea.

Piața spaniolă a forței de muncă în agricultură

O altă provocare cu care se confruntă agricultura spaniolă este deficitul de forță de muncă. Cum acest sector are nevoie de lucrători din alte țări, migrația forței de muncă este văzută ca un avantaj atât pentru Spania, cât și pentru lucrătorii veniți din străinătate, contribuind la satisfacerea cererii din acest sector.

„Piața spaniolă a forței de muncă în agricultură are un mare deficit, este nevoie de lucrători din alte țări pentru a acoperi cererea”, ne-a declarat Juan.

Schimbările climatice reprezintă o provocare semnificativă pentru agricultura din Spania. Interlocutorul nostru este însă optimist în ceea ce privește viitorul, subliniind necesitatea continuării inovării și adaptării la noile condiții climatice. Cultivarea unor specii agricole mai rezistente la schimbările climatice este o soluție viabilă pentru a asigura sustenabilitatea agriculturii.

Agricultura Spaniei este bine susținută de diversitatea climatică, infrastructura avansată și tehnologiile inovatoare. Cu toate acestea, rămân provocări precum deficitul de forță de muncă și schimbările climatice, însă perspectivele pentru viitor par favorabile datorită investițiilor continue în inovație și sustenabilitate.

Șursa foto: ID 161675824 | En © Jdjuancimail | Dreamstime.com / flickr

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *