Sierra Madre este o epavă din Al Doilea Război Mondial eșuată intenționat pe un recif din Marea Chinei de Sud, o zonă disputată de China și Filipine. Însă această „găleată ruginită” este locuită.
La bordul epavei se află trupe filipineze (10-12 soldați), iar Manila trebuie să le trimită frecvent provizii, în principal mâncare și apă. În timpul livrărilor s-au produs ciocniri agresive între navele chineze și filipineze de-a lungul timpului. În luna mai a acestui an, China chiar a aruncat în mare hrana lansată dintr-un avion filipinez, care trebuia să ajungă la Sierra Madre, în speranța că îi va forța pe militarii de pe navă să plece.
În ceea ce privește dieta soldaților, aceasta se bazează pe alimente care sunt durabile și ușor de transportat, cum ar fi conservele, orezul, legumele uscate, băuturile răcoritoare și apa îmbuteliată, transmite publicația Stars and Stripes. Ocazional, militarii primesc alimente fast food, precum pui prăjit, orez și cartofi prăjiți. „Dar ceea ce i-a bucurat cel mai mult pe pușcașii marini au fost scrisorile de susținere venite din partea elevilor, precum și cutiile de la un lanț de fast food pline cu pui prăjit, orez și cartofi prăjiți. A fost un ospăț rar”, scria CNN în urmă cu câțiva ani.
Condițiile de viață la bordul navei, plină de șobolani și gândaci, sunt dificile, iar marinarii depind în mare măsură de reaprovizionările regulate pentru a-și menține sănătatea și capacitatea de a îndeplini misiunile la care sunt desemnați.
Sierra Madre, eșuată deliberat de Filipine în 1999, servește ca simbol al pretențiilor filipinezilor. China vede misiunile de aprovizionare ca pe niște provocări.
Interesul Chinei pentru reciful Second Thomas Shoal este bazat pe strategia sa mai largă de a menține suveranitatea teritorială și de a contracara influența percepută a SUA în regiune. China revendică aproape întreaga Marea Chinei de Sud prin ceea ce numește „linia în nouă puncte”, ignorând revendicările teritoriale ale altor țări din regiune, inclusiv Filipine.
Din punct de vedere strategic, Marea Chinei de Sud este crucială pentru China. În caz de conflict, SUA și aliații săi ar putea impune lejer o blocadă în zonă, care ar face imposibile exporturile chineze pe mare, afectând grav țara din punct de vedere economic.
Povestea navei Sierra Madre
BRP Sierra Madre este o navă de desant marin din clasa LST-542 aflată în serviciu activ în Marina Filipineză, chiar dacă este eșuată, transmite Economedia.
Cunoscută inițial ca USS LST-821 și redenumită apoi USS Harnett County, nava a fost construită pentru Marina Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vasul a fost activ în Al Doilea Război Mondial și în Războiul din Vietnam. Ulterior, Harnett County a fost transferată Vietnamului de Sud, care a numit-o RVNS My Tho.
După Războiul din Vietnam, nava a fost transferată marinei filipineze, care a numit-o BRP Sierra Madre.
Denumirea de puscas marin se foloseste in armata americana …
Și ce dacă. China a prins curaj. Ia căutați prin arhive. Nu a fost țară care să nu beneficieze de produsele industriei chinezești. Au fost politicieni care au făcut și fac în continuare lobby Chinei. Produsele chinezești, ieftine și de o calitate îndoielnică au împânzit lumea. In prezent sunt politicieni și oameni de afaceri care care beneficiază de “ajutor” de la chinezi. Va trebuii o politică fermă de stopare și ĺimitare a influenței chinezești în ceea ce privește a relațiilor economic și diplomatice. Mai răruț că-i mai drăguț. Ați auzit de tortura cu “picătura chinezească”. Cine are ochi de văzut, vede. Cine are urechi de auzit, aude. Cine are gură de vorbit, vorbește. Sănătate,dragii moșului.