Katrina Spade a dezvoltat o nouă metodă de tratare a cadavrelor numită „reducere organică naturală”, care transformă rămășițele umane în compost. Această idee, născută în 2011 în timp ce Spade era absolventă de arhitectură, a dus la înființarea companiei Recompose, transmite publicația Vice.
Instalația Recompose de lângă Seattle, Washington, poate găzdui în prezent zece cadavre în același timp, deși intenționează să își extindă capacitatea.
Procesul presupune plasarea cadavrului într-un container de oțel cu așchii de lemn, paie și lucernă, care facilitează descompunerea prin intermediul microbilor naturali timp de 30 de zile. Solul rezultat este apoi uscat și fie dăruit familiilor, fie utilizat în proiecte de reconstrucție ecologică sau ca îngrășământ.
Reconstrucţia ecologică este procesul prin care se reface un ecosistem degradat, deteriorat sau distrus, potrivit organizației WWF România. Ea poate viza refacerea unor terenuri degradate.
Din punct de vedere ecologic, această metodă este atractivă, deoarece economisește aproximativ o tonă de emisii de dioxid de carbon per cadavru, în comparație cu metodele tradiționale de îngropare sau incinerare.
Recompose percepe 5.500 de dolari pe persoană, cu costuri suplimentare pentru transport. Compania a constatat o cerere puternică pentru serviciile sale și intenționează să se extindă la o instalație mai mare, care poate gestiona 40 de capsule de descompunere până la sfârșitul anului. Conceptul a luat amploare dincolo de Washington, state precum California, Oregon și Colorado luând în considerare legi care să legalizeze compostarea umană.
Pe măsură ce ideea lui Spade câștigă în popularitate, au apărut concurenți precum Herland Forest și Return Home, pe care Recompose îi salută, văzând necesitatea unor eforturi colective pentru a influența schimbările climatice.