Prelungirea cu încă o săptămână, până pe 19 august, a măsurilor restrictive cu privire la circulația și sacrificarea animalelor din cauza pestei micilor rumegătoare a provocat tensiuni pe piața de carne și în rândul crescătorilor de animale din Grecia, scrie publicația grecească Oikonomikos Tachydromos.
O preocupare puternică este generată mai ales de „paradoxul” existent pe piață. Într-o perioadă în care în Grecia este instituită carantina, iar abatoarele rămân închise din cauza măsurilor pentru combaterea pestei, continuă importurile de carcase de miel din România, țara de unde a pornit răspândirea pestei micilor rumegătoare, ba chiar la prețuri mai mari decât anul trecut. Conform celor mai recente date disponibile (12.8.2024) de la Organizația Centrală a Piețelor și Pescuitului (OKAA), mieii româneşti angro costă între 9,50 euro/kg şi 11,20 euro/kg, după ce anul trecut preţul a fost între 8 euro/kg şi 8,8 euro/kg.
În acest moment, conform unor persoane care activează pe această piață, cererea de carne de miel și capră rămâne scăzută în Grecia, situându-se undeva până la 70% faţă de anii anteriori. Doar în zonele turistice există cerere deoarece turiștii vor să guste preparate locale din miel și capră.
Semne de întrebare de ce sunt permise importuri masive din zonele „curate” ale României, dar nu sunt permise sacrificări în zonele „curate” din Grecia
De menționat că în România au fost omorâte aproape 280.000 de animale, în timp ce în Grecia acest număr nu depășește 20.000, mai concret 18.500 de animale. În Grecia sunt mii de animale care sunt ținute în unitățile zootehnice în aşteptarea sacrificării și care, deşi nu sunt bolnave, nu pot fi sacrificate din cauza carantinei impuse de serviciile Ministerului Dezvoltării Agricole și Alimentației.
15 august fără miel
„Am 57 de ani și nu-mi amintesc să fi sărbătorit 15 august fără miel”, spune Savvas Kesidis, președintele Federației Panelene a Proprietarilor de Magazine de Carne (P.O.K.K.), comentând noua prelungire a măsurilor restrictive cu privire la deplasările și sacrificarea animalelor din cauza pestei micilor rumegătoare.
El împărtășește îngrijorarea fermierilor, spunând că „turmele nu sunt ușor de refăcut” şi îşi exprimă totodată nedumerirea cu privire la motivul pentru care sunt permise importuri masive din zonele „curate” ale României și nu sunt permise sacrificări din zonele „curate” ale Greciei, precum Macedonia de Vest.
Întrebat despre prețurile la mieii de import, acesta spune că sunt creșteri semnificative față de anul trecut. „De la 8,5 euro angro anul trecut, anul acesta plătim chiar și peste 10 euro pe kilogram”, spune Kesidis.
În contextul situaţiei actuale, Kesidis prezintă şi o altă dimensiune a problemei: tăierile pe ascuns. „În multe zone în care nu există cazuri de boală este posibil ca mieii să fie sacrificați și vânduți pentru consum fără controale veterinare și fără plata TVA, adică fără controlul autorităţilor.
Sursa: Oikonomikos Tachydromos/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu